Webnoviny - Svet

Lavíny v Afganistane zabili 15 ľudí

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

KÁBUL 9. februára (WEBNOVINY) – Lavíny v horskom priesmyku ležiacom severne od Kábulu zabili najmenej 15 ľudí, zranili viac ako 50 ďalších a uväznili na zablokovaných cestách stovky cestujúcich, informovali v utorok afganské úrady. Lavíny spadli v pondelok po silnom snežení v priesmyku Salang, ktorý spája afganské hlavné mesto so severným mestom Mazár-i-Šaríf, pričom záchranári počas celej noci pracovali na záchrane viac ako 200 ľudí, uviedol generál Abdul Rahmán Sajídchail, policajný šéf v provincii Parwán. Povedal tiež, že zranenia utrpelo 54 ľudí.

„Je to veľmi ťažký sneh. Čistíme cesty. Zatiaľ sme našli 15 tiel vrátane žien a detí,“ uviedol Rahmán. „Stále tam hrozí pád lavíny, preto je naša práca trochu pomalá,“ vysvetlil.

Na pomoc polícii a záchranárom mobilizovali okolo 100 afganských vojakov. Do záchrannej akcie sa zapojili aj štyri vrtuľníky a niekoľko sanitiek a buldozérov, uviedol hovorca ministerstva obrany generál Mohammad Zahír Azímí. „Nanešťastie dnes ráno spadli ďalšie lavíny, ktoré našu prácu trochu sťažili, ale my sa stále snažíme ľudí zachrániť,“ povedal. Ako dodal Zemeraj Bašáry, hovorca ministerstva vnútra, jedlo pre ľudí uväznených na zablokovaných cestách privážajú vojenské vrtuľníky.

SITA/AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM