Webnoviny - Svet

Lavíny v Afganistane zabili 28 ľudí

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

KÁBUL 9. februára (WEBNOVINY) – Lavíny v horskom priesmyku ležiacom severne od Kábulu zabili najmenej 28 ľudí a na zablokovaných cestách uväznili 1 500 cestujúcich, informovali v utorok afganské úrady. Podľa ministerstva obrany ďalších 70 ľudí utrpelo zranenia a bolo prevezených do nemocníc, zatiaľ čo príslušníci polície a armády pokračujú v záchranných prácach.

Lavíny spadli v pondelok po silnom snežení v priesmyku Salang, ktorý spája afganské hlavné mesto so severným mestom Mazár-i-Šaríf. Afganský prezident Hámid Karzaj nariadil príslušným orgánom, aby „použili všetky dostupné prostriedky na odblokovanie ciest a záchranu tých, ktorí zostali uväznení v ťažkom snehu“. Vyjadril tiež sústrasť rodinám tých, ktorí prišli o život alebo utrpeli zranenia.

Na pomoc polícii a záchranárom mobilizovali okolo 100 afganských vojakov. Do záchrannej akcie sa zapojili aj štyri vrtuľníky a niekoľko sanitiek a buldozérov, uviedol hovorca ministerstva obrany generál Mohammad Zahír Azímí. „Nanešťastie dnes ráno spadli ďalšie lavíny, ktoré našu prácu trochu sťažili, ale my sa stále snažíme ľudí zachrániť,“ povedal.

Záchranári počas celej noci pracovali na záchrane viac ako 200 ľudí, uviedol generál Abdul Rahmán Sajídchail, policajný šéf v provincii Parwán. „Stále tam hrozí pád lavíny, preto je naša práca trochu pomalá,“ dodal. Ako dodal Zemeraj Bašáry, hovorca ministerstva vnútra, jedlo pre ľudí uväznených na zablokovaných cestách privážajú vojenské vrtuľníky.

Podľa skorších informácií malo zostať v horskom priesmyku uväznených okolo 300 áut a autobusov.

SITA/AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM