Lenka Fedorová Kultúra

Legendárne Kino Úsmev v Košiciach ožije: Prvé premietanie už čoskoro!

Kino Úsmev si toho prežilo už naozaj dosť. Ničivý požiar i rozsiahla rekonštrukcia ho poznačili, avšak teraz prichádza v novom šate s unikátnym filmovým predstavením.

Ilustračný obrázok k článku Legendárne Kino Úsmev v Košiciach ožije: Prvé premietanie už čoskoro!
Zdroj: TASR

Zdá sa, že Košičania sa konečne dočkali. Kino v centre mesta sa stáva realitou a filmoví nadšenci si tak budú môcť pohodlne vychutnať obľúbené filmy bez toho, aby cestovali cez celé mesto.

Otvárací ceremoniál začne filmovou „peckou“

Kino Úsmev má sídlo na Kasárenskom námestí. Budova pôvodne slúžila ako kasíno, ktoré sa prestavalo na kino ešte pred prvou svetovou vojnou. V roku 1969 ho zasiahol ničivý požiar, ktorý bol dôsledkom odhodenej cigarety v hľadisku počas predstavenia, čoho následkom bolo zhorenie celého interiéru divadla.

Kino bolo v roku 2012 po 83 rokoch zatvorené, hlavným dôvodom bol nedostatok filmových kópií 35 mm formátu, ktoré sa celosvetovo prestali vyrábať. Ďalším z dôvodov bol následný problém s financovaním.

Legendárne Kino Úsmev však opäť ožije. Fanúšikovia histórie a tradičného kamenného kina si prídu na svoje už čoskoro. Otvárací ceremoniál začne Kinoautomatom, ktorý je podľa organizátorov československou filmovou „peckou“.

Premietanie na princípe Kinoautomatu

Princíp Kinoautomatu je založený na tom, že diváci sami rozhodujú o budúcom priebehu deja. Film sa vždy po určitom čase zastaví, vtedy diváci dostanú priestor na hlasovanie. Prítomné publikum tak môže ľahko rozhodnúť k akému zvratu dôjde. Túto možnosť dostanú spolu až osem krát. Počas premietania filmu vojde do deja moderátor, ktorý premietanie preruší a zvolá: STOP!.

„Pri dverách hlavného hrdinu filmu pána Nováka (Miroslav Horníček) zvoní jeho susedka. Je takmer nahá. Oblečená len do osušky si omylom zabuchla dvere svojho bytu a teraz pána Nováka prosí, aby ju pustil k sebe domov. Čo teraz? Mladá dáma v neistej situácii prosí o pomoc. A je veľmi pôvabná. Na druhej strane sa každú chvíľu môže vrátiť domov manželka pána Nováka, ktorá má navyše dnes narodeniny … STOP! zvolá moderátor vchádzajúci na scénu a dej filmu sa naozaj zastaví. Teraz je riešenie tejto prekérnej situácie na divákoch … vpustiť alebo nevpustiť? Zelené tlačidlo na ovládači znamená vpustiť, červené odmietnuť,“ približujú filmové predstavenie organizátori.

Košičania sa môžu tešiť na otvorenie staronového kina už 9. júna 2016 o 18:00 hodine. Predstavenia budú môcť sledovať o 18:00 a 20:00.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM