Peter Klimant Rôzne

Lekár, ktorého v Moravciach pozná množstvo milovníkov zvierat: EXKLUZÍVNY rozhovor s veterinárom Verešom

Psy, mačky, ale aj hospodárske zvieratá... Tieto všetky tvory už prešli rukami známeho zlatomoraveckého veterinára Martina Vereša. V rozhovore nám povedal viac nielen o svojej práci a o tom, čo všetko už zažil na klinike.

Ilustračný obrázok k článku Lekár, ktorého v Moravciach pozná množstvo milovníkov zvierat: EXKLUZÍVNY rozhovor s veterinárom Verešom
Zdroj: Dnes24.sk

Martin Vereš (40) je rodený Zlatomoravčan. Práci veterinára sa venuje od ukončenia štúdia na Univerzite veterinárneho lekárstva v Košiciach, čo je už takmer 16 rokov. Pracuje hlavne ako terénny, obvodný veterinár. Ambulantné prípady rieši vo Veterinárnej ambulancii u svojho svokra na Slavianskej ulici v Moravciach. My sme ho pre vás vyspovedali v rozhovore.

Prečo ste si vybrali práve toto povolanie? Pochádzate z lekárskej rodiny?

Nepochádzam z lekárskej rodiny. Moja mama bola učiteľka na základnej škole Mičurinova a otec montér v SES Tlmače. Povolanie som si vybral, alebo možno ono mňa, na základe prázdnin na vidieku v Malých Chyndiciach, odkiaľ pochádzajú moji rodičia aj starí rodičia a kde sa stále niečo chovalo a pestovalo a staralo sa o zvieratá aj počas socializmu. Moji starí rodičia mi stále vraveli, že ja raz budem kuršmit, vtedajší názov pre veterinára, a tak slovo dalo slovo a išiel som do toho a počas maturitného ročníka na gymnáziu som si spomenul na ich slová a rozhodol sa, že idem do toho.

Mali ste už od detstva dobrý vzťah k zvieratám?

Ku zvieratám som mal dobrý vzťah už od malička. Bol to však vždy vzťah triezvy a bez prehnaných emócií, ktorý mi myslím, že ostal až doteraz.

A čo vaši vlastní miláčikovia? Máte doma nejaké zvery?

Bývam v byte, takže až tak veľa si toho dovoliť nemôžem, ale aj tak máme doma zlatého retrievera Boyda, andulku a dve morské prasiatka.

Ako si spomínate na svoje začiatky, poprípade prvý zákrok?

Počas študentských čias som chodil praxovať do Nových Zámkov na terajšiu vynikajúcu Veterinárnu polikliniku k Dr.Pánkovi. Ale najviac mi pomohol terajší svokor Dr. Ostatník, ktorý má toho už dosť „preskákaného“ a nechal ma robiť veľa zákrokov uňho na ambulancii a nebál sa mi dôverovať. Môj prvý zákrok bola sterilizácia mačky, veľmi sa mi triasli ruky a strašne som sa pri tom spotil.

Dá sa spočítať koľkým „nemým“ pacientom ste sa už za tie roky venovali, resp. vyriešili to, s čím ich za vami priniesli?

Neviem presne, ale určite to bude cez tisíc.

Ktoré zvieratká sú vašimi najčastejšími pacientmi?

Spoločenské asi 80 percent a hospodárske 20 percent, všetko u malochovateľov. Nemám vo svojej praxi hospodárske veľkochovy.

Aké problémy hlavne riešite so zvieratami Zlatomoravčanov?

Klasické vakcinácie spoločenských zvierat, riešenie chorôb vnútorných, metabolických, ochorení pohybového aparátu, sterilizácie, kastrácie a mnohé zákroky priamo u chovateľa kde treba dosť často improvizovať.

Čo je na vašej práci najnáročnejšie?

Je to časová náročnosť, keďže pracujem na telefón, tak dá s a povedať, že je človek neustále k dispozícii svojim klientom, ale na to som si už aj so svojou rodinou zvykol.

Aj keď je vaša práca náročná, máte určite aj pekné zážitky, na ktoré rád spomínate…

Je to každý vyliečený pacient, dobre zvládnutý a doliečený chirurgický zákrok a spokojný majiteľ zvieraťa.

A čo tie nepríjemné?

Asi eutanázie.

Určite máte aj iné aktivity, aby ste vypli. Ako relaxujete?

Je ich málo, ale rád si idem zacvičiť do posilňovne a chodíme s rodinou na vidiek do spomínaných Malých Chyndíc.

Môže vás zaujímať:

Nikoleta (25) je šéfkou skupiny, ktorá žne úspechy doma aj v zahraničí: Rozhovor s profi tanečníčkou z Moraviec

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM