Kristína Kožiaková Rôzne

Len začnete čítať a na mnohých doľahne nostalgia: 5 spôsobov ako sme trávili prestávky v škole bez webu a mobilov

Dnes si už deti bez mobilov, počítačových hier či herných konzol život ani nevedia predstaviť. Tí skôr narodení takéto technické vymoženosti nepoznali, napriek tomu sa nikdy nenudili.

Ilustračný obrázok k článku Len začnete čítať a na mnohých doľahne nostalgia: 5 spôsobov ako sme trávili prestávky v škole bez webu a mobilov
Zdroj: TASR

V dnešnej dobe je internet plný videí, ktoré sa podarí študentom počas prestávok natočiť. Prioritou dnešnej mládeže sa stali rozhovory s kamarátmi na facebooku. V časoch, nie tak dávnych, to bolo inak. Počas prestávok a niekedy aj vyučovacích hodín fungovali staré dobré papieriky s odkazmi a hry, ktorými si vtedajšia mládež krátila chvíle. Spomeniete si aj vy na niektoré?

Lodičky na štvorčekovom

Kto by si nespomenul na túto hru. Cieľom hry bolo potopiť susedovu flotilu. Používal sa štvorčekový papier alebo sa na čistý papier rýchlo nakreslilo hracie pole. Z jednej strany lavice na druhý začal boj. O zábavu bolo postarané aj počas nasledujúcej hodiny. „So spolusediacim v lavici sme mali niekedy dlhosiahle turnaje, ktoré nemali konca kraja,“ zaspomínal si Lukáš.

Kto by nepoznal piškvorky? Opýtajte sa svojich detí…

Ruku na srdce, ktoré z vašich detí vie čo sú to piškvorky? Jednoduchá hra, ktorá vedela na mnohé prestávky zabaviť. Poniektorí si spomenú na počarbané lavice s krížikmi a krúžkami. Určite sa vám vyjaví aj zopár za ucho a „šmirgel papier“.

Fajer za desiatu!

Môžeme predpokladať, že deti v dnešnej dobe už videli karty. Ťažko povedať, či ich už aj držali v ruke alebo len formou solitaire v mobilnom telefóne. Spomeniete si na to, aké hry sa za vašich školských čias „drvili“ o haliere? Oko, Mariáš alebo takzvaný Fajer. Čitateľ Michal si spomína: „Raz som v zápale hry Fajer prehral okrem pár halierov aj desiatu na celý týždeň.“

Céčková mánia

Ďalšia z legendárnych hier pre staršie ročníky. Ťažko by sme hľadali dieťa, ktoré by nemalo a nehralo céčka. Hodiť zväzok hoci len troch céčok zopnutých k sebe presne k vopred dohodnutej čiare vzbudzovalo obrovský záujem. Išlo o naozaj masovo rozšírenú zábavu. Dnes by ste céčka objavili možno tak pri starej mame, ako visia namiesto závesu, pri vstupe do kuchyne.

Ping – pong na lavici každú prestávku

Dve lavice dokopy, niekedy postačila aj jedna. Kniha alebo zošit do ruky a zápas ako zo svetového turnaja. Tí najväčší machri sa vyzuli a hralo sa aj s papučami. Fantázii sa medze nekládli a predstavivosti bolo viac ako dosť. V dnešnej dobe zvládne takmer každý mladý človek všetky hry len s pomocou stiahnutej aplikácie a sám.„Kto by si nespomenul na letiace papuče priamo do okna alebo loptičku, ktorá náhodou skončila v okuliaroch triednej,“ s nostalgiou nám opísala niektoré situácie Monika. Obľúbený bol aj ping-pongový kolotoč, kedy sa do partie mohla zapojiť skoro celá trieda.

Môže vás zaujímať:

Mliečny bar, Veľká obuv…5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Brezne

M-Klub, Kolkáreň, či známa Omega: Slávne podniky, v ktorých sa Brezňania za socíku vedeli baviť, FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM