Jakub Forgács Regióny

Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline s NOVINKOU. Pribudol unikátny americký stroj

Nový exponát v Lesníckom skanzene! Návštevníci môžu obdivovať už aj najstarší mobilný štiepkovač!

Ilustračný obrázok k článku Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline s NOVINKOU. Pribudol unikátny americký stroj
15
Galéria
Zdroj: TASR

Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline v Čiernom Balogu má nový prírastok. Je ním typovo najstarší mobilný štiepkovač na Slovensku TRELAN DL 18, používaný štátnymi lesmi od roku 1982. Po dobrých skúsenostiach zakúpil vtedajší podnik v roku 1987 druhý, a práve tento americký stroj je aj po viac ako 30 rokoch funkčný a donedávna pripravoval drevnú štiepku pre vykurovanie dielní a prevádzkových priestorov v odštepnom závode (OZ) Vranov nad Topľou. Informoval o tom Vlastimil Rezek, hovorca Lesov SR, Banská Bystrica.

„Po výmene kotolne sa frakcie štiepky z tohto stroja už neosvedčili a štiepkovač bol odsúdený na zošrotovanie,“ uviedol riaditeľ vranovského OZ Jozef Šimkanin.

Nostalgia za dlhoročným pomocníkom však podľa neho prevážila, a tak sa stroj po dohode so správcami Lesníckeho skanzenu namiesto na šrotovisko dostal na náves kamióna, ktorý ho odviezol do Čierneho Balogu.

Historický štiepkovač ešte predtým, než ho vystavia pre verejnosť, prejde drobnými opravami. Najdôležitejším zásahom je nastriekanie stroja novou ochrannou vrstvou farby. „Na trvalé miesto, kde bude vystavený, sa dostane niekedy v apríli,“ spresnil vedúci Lesníckeho skanzenu Michal Kofira.

Podľa hovorcu Lesov SR prvý TRELAN DL 18 začali ako prví na Slovensku používať štátni lesníci z Vranova nad Topľou v roku 1982. Tieto štiepkovače dokážu pri optimálnych podmienkach vyrobiť až 31 ton štiepky za hodinu. V súčasnosti štátny podnik spracováva na drevnú štiepku najmä zvyšky po ťažbe a ročne jej vyprodukuje približne 40 000 ton.

Vydrovo otvorilo svoje brány: Železnička má pred sebou 25. sezónu
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM