Lucia Lauková Správy

Letné prázdniny nesú vyššie riziko úrazov: Najviac sa ich stáva doma

Nad malými aj väčšími deťmi treba mať primeraný dohľad aj počas prázdnin. Dôležité je predvídať aj doma.

Ilustračný obrázok k článku Letné prázdniny nesú vyššie riziko úrazov: Najviac sa ich stáva doma
Zdroj: TASR

Najviac detských úrazov sa stáva doma, v nedeľu a skôr popoludní, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Počas letných prázdnin utrpia deti viac zranení. Rodičia by preto mali mať nad nimi primeraný dohľad.

Úrazy doma

Úrazom sa dá podľa hygienikov predísť efektívnou prevenciou. Z posledného prieskumu vyplýva, že väčšina rodičov je presvedčená o bezpečnosti domova, takmer polovica úrazov sa však odohrá práve tam.

„Najviac úrazov je spôsobených pádom, manipuláciou s kuchynským náčiním či rozpálenými predmetmi,“ povedala Jana Hamade z ÚVZ SR.

Nad malým i väčším dieťaťom treba mať podľa nej primeraný dohľad, dôležité je predvídať. Menšie dieťa nemožno nikdy nechávať osamote, i keď tvrdo spí. „Pre batoľa je nebezpečný aj obrus, pretože ho môže strhnúť a obariť sa horúcim nápojom,“ uviedla Hamade.

Potrebné sú opatrenia

Dieťaťu treba podľa nej vysvetľovať, čomu sa má vyhýbať a čo by mu mohlo ublížiť. V domácnosti ho možno ochrániť schovaním všetkých predmetov, ktoré by sa mohli roztrieštiť. Okná treba vybaviť zábranou proti pádu, elektrické zásuvky je dôležité zaistiť bezpečnostnými chráničmi, káble by nemali voľne visieť.

Mimo dosah detí

Hamade takisto radí dať bezpečnostnú fóliu na sklenené výplne dvier, alebo aspoň na ich dolné časti a ďalšie sklenené plochy. Lieky, nože, zápalky, zapaľovače, sviečky, horľaviny či chemikálie treba uchovávať mimo dosahu detí. „V rodine s dojčatami nemožno nechávať horúce nápoje na obruse, či hrnce s horúcim obsahom na kraji sporáka,“ varovala. Dieťaťu podľa nej netreba dovoliť ani manipuláciu s vreckom z umelej hmoty, mohlo by si ho navliecť na hlavu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM