Ľubomíra Karmanová Rôzne

Letuška Petra z Lučenca otvorene o prijímacích pohovoroch: Trojdňový výber, tvrdý boj a neustála kontrola!

Ktorá mladá dáma sa po túžbe stať sa herečkou, či speváčkou nepohráva aj s túžbou obliecť si krásnu rovnošatu a v najluxusnejších lietadlách spoznávať svet a usmievať sa na cestujúcich? Za touto prácou je nielen tvrdá drina, ale najmä skúšky, aké zdolá len málokto.

Ilustračný obrázok k článku Letuška Petra z Lučenca otvorene o prijímacích pohovoroch: Trojdňový výber, tvrdý boj a neustála kontrola!
Zdroj: Dnes24.sk

Prepracovať sa do prestížnych aeroliniek sa podarilo mladej Lučenčanke Petre. Percento prijatých uchádzačov sa pohybuje niekde vo výške 4%, čo je približne toľko, koľko uchádzačov sa dostane na Harvard. Krásna Lučenčanka sa do finále pohovorov prebojovala z viac ako 500 prihlásených. „Konečný pohovor som mala v Londýne,“ spomína Petra na cestu, ktorú musela zdolať, kým nastúpila do práce snov.

„Pohovory trvali 3 dni a na konečný som musela vycestovať z Frankfurtu s tým, že som nevedela ako to dopadne. Bola som užasnutá, koľko dievčat som v Londýne stretla z Austrálie, či Kórei, len kvôli príležitosti na pohovor. Vtedy som si uvedomila, že ide o seriózny biznis,“ vysvetľuje slovenská letuška.

Krása nie je recept na úspech

Na túto atraktívnu prácu sa hlásia aj chlapci, do finále sa, však, dostanú maximálne traja. Finálová skupina, do ktorej sa Petra dostala sa skladala z 12 uchádzačov. Úspešne absolvovali len desiati. „Prvý deň sa diskutuje životopis. Predošlé skúsenosti, dôvod prihlásenia. Sledujú správanie, gestá, úroveň rozhovoru. To všetko rozhodne o postupe do 2. kola,“ prezradila Petra.

„Druhý deň je zameraný na testy z angličtiny, psychologické testy, úlohy v tímoch a situácie, ktoré vyžadujú rýchlu a efektívnu reakciu a spôsob riešiť konflikt individuálne, aj v tíme. Je to hlavne o určitom type osobnosti a charakteru, čo spoločnosť vyhľadáva, pretože veľa pekných dievčat ako z Vogue nás opustilo už po prvom dni,“ dodáva.

Na konečnom pohovore po dvoch dňoch stresu a nákladov na hotel a cestovné v inej krajine, kedy nič nie je isté, nastane skutočný výsluch. „Všetko ohľadom vzdelania, predošlých povolaní, názorov na komplexné témy, ohľadom kultúry vo svete, geografie, náboženstva, kde treba mať ohľad na to, že sa hlásite o prácu mimo Európy,“ hovorí o náročných skúškach.

Nároky ako v armáde

Tréning je ako v armáde. Skúšky sú každý deň takmer 3 mesiace a keď začnete lietať, až po 6 mesiacoch pod lupou dostanete certifikát úspešného ukončenia. Na záverečný ceremoniál spomína Petra s nadšením. „Je čo oslavovať. Nový život a nové príležitosti, úspešný progres v kariére,“ myslí si letuška.

Napriek tomu, že veľa povolaní si vyžaduje diplom a dlhoročné štúdium, ľudia, ktorý prešli úspešným výberovým konaním na toto atraktívne povolanie sa zhodlo na tom, že prešli najťažším obdobím a to práve z dôvodu veľkého množstva informácií v cudzom jazyku, stlačeného do pár mesiacov. Samozrejme s tým, že človek je sám v cudzom svete, bývate na hotely za vlastné. Nová strava, kultúra.

„Vstávať o piatej ráno, do večera byť čulý, večer úlohy na ďalší deň a všetko dokola s minimálnymi prestávkami. Moja spolubývajúca z Londýna to vzdala pred konečnou skúškou. Nezvládla ten tlak,“ zdôrazňuje úspešná absolventka náročnosť skúšok.

Celých 6 mesiacov skúšobného obdobia ste pod drobnohľadom, ak urobíte malú chybu, je nemožné to dohnať. „Kým neabsolvujete záverečnú ceremóniu, nič nie je isté,“ spomína na najnáročnejšie obdobie svojho života Petra, ktorá si už dnes užíva plody svojej náročnej práce, ktorú odviedla na prijímacích pohovoroch, aj počas skúšobného obdobia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM