Monika Vengrínová Rôzne

Linka Londýn-Poprad sa už rozbehla naplno: Prvé dva lety boli takmer plné, koľko zacvakáme?

Nová priama letecká linka Londýn-Poprad sa naplno rozbehla. Po nedeľňajšom prvom lete na popradskom letisku pristálo v utorok v podvečerných hodinách druhé lietadlo. Ľudia veria, že linku naplnia spokojnými dovolenkármi a otvoria náš región veľkému svetu.

Ilustračný obrázok k článku Linka Londýn-Poprad sa už rozbehla naplno: Prvé dva lety boli takmer plné, koľko zacvakáme?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Znovuoživenie pravidelného leteckého spojenia do Londýna predstavuje pre našich cestujúcich možnosti dostupnosti nielen z hľadiska priameho spojenia s Londýnom, ale vytvára ďalší priestor na prepojenie do ďalších destinácií. Z pohľadu incomingu má linka mimoriadny význam ako z regionálneho, tak z celoslovenského hľadiska v oblastiach turizmu, vytvárania nových podnikateľských príležitostí, ale aj v rámci športových a kultúrnych aktivít. Sme presvedčení, že linka sa stretne s pozitívnym ohlasom našich pasažierov ako na slovenskej, tak na anglickej strane,“ konštatovala Ivana Herkeľová, riaditeľka letiska Poprad-Tatry.

Linka bude s určitosťou lietať minimálne jeden rok

Nová letecká linka, ktorá spojí Britániu s Popradom a Tatrami, má vyriešiť veľký „hendikep“ tunajšieho turizmu. Vítajú ju samozrejme i domáci, ktorí žijú a pracujú v okolí Londýna. Prevádzkovaná bude štyrikrát do týždňa, a to v utorok, štvrtok, sobotu a nedeľu. Lietadlá typu Airbus 320 prevezú 180 pasažierov, pričom prvé dva lety boli, podľa Herkeľovej, takmer plné. A koľko vlastne zacvakáte?? Cenu jednosmernej letenky stanovil Wizz Air na 29,99 eur.

Letisko Poprad-Tatry má s leteckou spoločnosťou uzavretú zmluvu na päť rokov, je však len jedným z partnerov. Je síce hlavným partnerom, ale projekt je závislý aj od ďalších, ktorí na tejto linke participujú v rámci marketingovej kampane. Avšak bez ohľadu na to, či bude vyťažená alebo nie, lietať bude určite jeden rok.

Pripravuje sa marketingová kampaň v okolí Londýna

„Veríme, že vďaka tejto linke sa Poprad a Tatry dostanú do povedomia ľudí žijúcich v Anglicku, hlavne v okolí Londýna. A tak, ako bola v minulosti táto linka veľmi vyťažená, tak veríme, že časom sa aj my dostaneme k podobným číslam a z roka na rok k nám bude chodiť viac britských návštevníkov, ktorí sa rozhodnú pre dovolenku v Tatrách, či už v zime alebo v lete. Na základe analýz, vieme, že britskí klienti pri hľadaní dovolenky preferujú dostupnosť a krátkosť času, aby necestovali veľmi dlho,“ uviedla Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry a dodala, že v okolí Londýna pripravujú silnú marketingovú kampaň v celkovej hodnote takmer 70 tisíc eur.

Linka Poprad-Londýn už v minulosti patrila k najúspešnejším leteckým spojeniam Popradu s okolitým svetom, pričom ju využívali dovolenkári z Británie, ale i domáci Slováci. Neoficiálne prvým cestujúcim na obnovenej linke bol Lukáš, ktorý v nedeľu podvečer letel z Londýna do Popradu: „To, že som neoficiálne prvým cestujúcim mi povedal policajt, ktorý mi na letisku v Poprade kontroloval pas. Sedel som na úplne prvom sedadle. V hale ma už vítala moja manželka. Objímali sme sa a bozkávali v dave očakávajúcich ľudí. V utorok som s nimi už letel naspäť do UK Leeds, aj keď lietadlo malo meškanie pre oslavy, dokonca si zavolali i kapitána“.

Oslavy až po prílete druhej linky

Oslavy sa tak konali až pri prílete druhej linky, pričom prvá v nedeľu ostala bez povšimnutia a oficiálne prvých pasažierov nikto na letisku nevítal. „Ak sa prvý let koná počas víkendu, tak oslavy zvykneme robiť až cez pracovný týždeň. Je to oveľa menej zložité pre predstaviteľov, pre letisko, aj pre novinárov. Áno, sú situácie, kedy sa turisti cítia výnimočnejší, ak sa na letisku konajú nejaké oslavy, ale vďaka nášmu personálu počas letu nikdy neodchádzajú z lietadla sklamaní,“ diplomaticky objasnila Tamara Mshvenieradze, komunikačná manažérka spoločnosti Wizz Air.

V nedeľu, po prílete prvého lietadla, sa tak nekonala ani tradičná vodná slavobrána.“My by sme ju veľmi radi urobili, avšak poveternostné podmienky nám to nedovolili. Teploty sa pohybovali v mínusových hodnotách, preto sme zo strany leteckého dopravcu dostali prísny zákaz túto vodnú bránu urobiť,“ dodala riaditeľka letiska. Faktom však ostáva, že tieto informácie cestujúci a ďalší ľudia, ktorí sa na slavobránu tešili, dopredu nedostali a v nedeľu na letisko prišli zbytočne.

O úplne prvom lete sme vás informovali TU!
Na letisko začne chodiť aj linka MHD – viac info TU!

Oficiálne otvorenie leteckej linky Londýn - Poprad
13
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Oficiálne otvorenie leteckej linky Londýn - Poprad
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM