Ľubomíra Karmanová Práca Ona

Lučenecký gynekológ Csaba Varga pomáha bábätkám na svet už 17 rokov: Jeden pôrod ho skutočne vystrašil

Lekár, ktorý pomáha na svet bábätkám má tú najkrajšiu prácu, ktorá končí nádherným uzlíčkom šťastia. O tom, aká náročná je táto práca, ale aj o tom, že to nie je len o šťastných koncoch, nám porozprával lekár z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Lučenci Csaba Varga.

Ilustračný obrázok k článku Lučenecký gynekológ Csaba Varga pomáha bábätkám na svet už 17 rokov: Jeden pôrod ho skutočne vystrašil
Zdroj: Dnes24.sk

Lekár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia lučeneckej nemocnice Csaba Varga, pomáha na svet bábätkám už 17 rokov. Počas tejto dlhoročnej praxe sa stretol s krásnymi, ale aj kurióznymi príbehmi ľudských osudov. Prax gynekológa si vybral náhodne, no medicína ho fascinovala už ako stredoškoláka. „Nemôžem povedať, že by som išiel na medicínu, pretože som chcel pomáhať ľuďom, v tom veku za tým bolo niečo iné. Medicína bola pre mňa niečo tajomné a priťahovalo ma to, preto som ju chcel ísť študovať,“ hovorí lekár.

Na gynekológii ho fascinuje najmä to, že jednoduchými úkonmi, ktoré gynekológ ovláda, dokáže veľmi rýchlo pomôcť. „Či už ide o mimomaternicové tehotenstvo, krvácanie do brucha, je to závažný stav, na ktorý sa môže aj umrieť, ale našťastie, dokážeme to veľmi rýchlo diagnostikovať a hneď aj operovať. Samozrejme je aj oblasť, v ktorej to neplatí a to je onkológia,“ vysvetlil.

Viac gynekológov, ako gynekologičiek

Ako nám ďalej vysvetlil, gynekológ sa najskôr stáva pôrodníkom, pretože už počas školy absolvuje prax najmä na pôrodnici a po ukončení školy nastúpi na gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. „Keď som nastúpil na oddelenie, mal som už za sebou niekoľko pôrodov,“ hovorí. V priebehu prvého mesiaca už odvádza pôrody, s tým, že niektoré zložitejšie záležitosti rieši v spolupráci so skúsenejším kolegom. „Tá prax prichádza rýchlo v tomto odbore, náročnejšie je ale vedieť sa správne rozhodnúť, vedieť správne zareagovať,“ myslí si skúsený lekár.

Mnohí už možno uvažovali nad tým, prečo v oblasti týkajúcej sa intimity žien, dominujú práve muži. Podľa Csabu je práca pôrodníka veľmi náročná, nakoľko pôrody prebiehajú 24 hodín denne. „Často sa stane, že po dlhom pôrode nastupuje lekár zo služby rovno do práce. Tiež pri fyziologickom pôrode veľmi trpí chrbtica, takže naša práca je náročná nielen po psychickej, ale aj fyzickej stránke,“ vysvetľuje lekár dôvod, čo mladé medičky pravdepodobne odrádza od praxe pôrodníka.

Tento pôrod ho fakt vystrašil

Na svoj prvý pôrod si podľa jeho slov nepamätá. „Pamätám si lekára, ktorý bol pri mne a samozrejme, lekár začína pri fyziologických pôrodoch a tie väčšinou prebiehajú bez nejakého výraznejšieho zásahu lekára, takže to nebolo nič dramatické,“ spomína lekár.

„Najviac ma vystrašila vlastná žena. Ja som slúžil a prišla mi moja žena ako pacient a hneď išla rodiť. Ona mi síce volala nad ránom okolo tretej, ale ja som jej povedal, že je ešte skoro, že to nič nie je. A o piatej ráno mi už nevolala, sadla do auta a prišla. Ja som jej ešte dokonca aj otvoril dvere, lebo som bol hore, takže vtedy som bol riadne vystrašený,“ spomína dnes už s úsmevom na pôrod svojho vlastného dieťaťa.

Ako však dodal, pôrodník sa permanentne bojí, pretože kým dieťatko nie je na svete a kým nemá potvrdené, že je v poriadku, tak je lekár neustále v strese.

Zázraky sa dejú

Vo svojej praxi lekári zažijú aj kuriózne prípady. Csaba Varga za jeden z tých zaujímavejších považuje prípad pani, ktorú s tumorom priviezla záchranka na chirurgiu. Keďže chirurgom sa jej prípad nepozdával, poslali ju na gynekológiu. „Keď som ju vyšetril, tak som musel konštatovať, že ideme rodiť.“ Tento výrok, však, všetkých naokolo šokoval. Ako môže pacientka s tumorom rodiť?

„Pani sa k tomu nevyjadrovala a keď som to povedal manželovi, ten zbledol. Prišli sme na sál a o chvíľočku bol na svete zdravý chlapček. Pani po pôrode tvrdila, že nevedela, že je tehotná. U tejto rodičky sa mi to stalo dva krát. To bol taký typ ženy, že to tajila. Dokonca aj v sanitke, keď ju viezli do nemocnice nepovedala, že je tehotná.“

Za doslova zázrak, kedy zakročil osud považuje prípad len 15-ročnej dievčiny. „Prišla mi do ordinácie mamička s pätnásťročnou dcérou a už som videl na nich, že sú bledá a bledšia,“ rozpamätáva sa lekár. „Dcéra už 5 mesiacov nemala menštruáciu. Vyšetril som ju sonom a oznámil im, že dievčina je tehotná. Mama bola samozrejme v šoku. No a v takomto vysokom týždni gravidity sa už naozaj nič nedá robiť,“ vysvetľuje gynekológ.

„Predstavte si, o nejaký čas prišli na kontrolu, že už dva týždne krváca. Čo ma prekvapilo, lebo keď tehotná tak dlho krváca, tak predsa hneď uteká k lekárovi, či je všetko v poriadku. Keď som ju pozrel, zistil som, že dievča potratilo. Keď som im to oznámil, tak boli druhý krát v šoku. V podstate sa to pre nich vyriešilo. Asi to tak osud chcel,“ myslí si lekár.

Ako sa vyrovnať s potratom

Potrat je tragédia, s ktorou sa veľa žien vyrovnáva veľmi ťažko. Odborník, však radí, že túto skutočnosť netreba brať príliš tragicky. „Do tých troch mesiacov je to v podstatne bežné, pretože v prírode je to tak zariadené, že sa snaží uchovať len ten najkvalitnejší materiál,“ upozorňuje gynekológ. Podľa neho, by žena do tých troch mesiacov nemala ani rodine hovoriť, že je tehotná, pretože potom ťažšie znáša, ak sa stane niečo zlé.

„V minulosti to bolo tak, že žena vlastne aj k lekárovi prichádzala po prvý krát niekedy okolo toho tretieho mesiaca, keď si už bola takmer istá. Dnes niektorým ženám mešká tri dni menzes a už utekajú na gynekológiu zisťovať, či nie sú tehotné. Chápem, že v niektorých prípadoch ide o vytúžené tehotenstvo a tieto ženy potom aj veľmi ťažko prežívajú, keď sa niečo stane,“ myslí si odborník.

Ako dodáva, sú to v podstate bežné veci. Ak sa to žene stane, snaží sa jej to čo najcitlivejšie oznámiť a vysvetliť, že už o pár mesiacov môže znovu otehotnieť a porodiť zdravé bábätko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM