Správy

Ľudí v čakárňach u lekárov pribudlo: Chorobnosť stúpla o takmer 12 percent

Chorých v čakárňach lekárov pribudlo. Doktori počas týždňa nahlásili 40 751 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť tak v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 11,7 percenta.

Ilustračný obrázok k článku Ľudí v čakárňach u lekárov pribudlo: Chorobnosť stúpla o takmer 12 percent
Zdroj: TASR

„Najviac chorých bolo v Bratislavskom, najmenej v Trnavskom kraji,“ informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 3086 ľudí, čo predstavuje 7,6 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 3,9 percenta. „Najvyššia chorobnosť bola v Nitrianskom kraji, najnižšia v Košickom,“ uviedol Mikas.

Pre chrípkové prázdniny museli zavrieť brány v štyroch materských školách a jednej základnej škole. V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári sedem prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotníctva organizácia (WHO). Najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou pred chrípkou je každoročné očkovanie, na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov, môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM