Adriana Blahová Regióny

Ľuďom vrátia časť nedoplatkov, vznikli pre chybný merač

Bytové družstvo poslalo merač na kontrolu do Slovenského metrologického ústavu, kde zistili, že je nestabilný a nemeria správne.

Ilustračný obrázok k článku Ľuďom vrátia časť nedoplatkov, vznikli pre chybný merač

Nedoplatky za teplo vo výške niekoľkých stoviek eur prišli pred časom obyvateľom bytovky na Ulici 1. mája 45 v Zlatých Moravciach.

Dôvodom bol chybný merač spotreby tepla. Prvá energetická a teplárenská spoločnosť, ktorá je dodávateľom tepla v meste, najprv odmietala nedoplatky vrátiť. Obyvatelia bytovky dali podnet na Štátnu energetickú inšpekciu v Nitre.

„Energetická inšpekcia uznala, že dodávateľ pochybil a dala mu za úlohu, aby vypočítal výšku kompenzácie,“ povedal Juraj Šabík z Bytového družstva Zlaté Moravce. Obyvatelia žiadali vrátiť 3 300 eur, ktoré sa vzťahujú na šesť bytov v tomto dome, no nakoniec sa uspokojili s kompenzáciou 1 896 eur, ktorú im ponúkla Prvá energetická.

„Vyhli sa súdu, ktorý by sa mohol ťahať veľmi dlho a niektorí by už možno v tom dome ani nebývali. Nechceli čakať tak dlho, peniaze potrebujú, sú tam aj rodiny, ktoré majú slabé príjmy,“ hovorí Šabík. Kompenzácia sa rozdelí medzi obyvateľov podľa rozlohy bytu, a teda aj výšky nedoplatku, ktorí mali.

Je možné, že podobný scenár ako pri dome na Ulici 1. mája sa zopakuje aj pri iných bytovkách v Zlatých Moravciach, pretože podozrenie na chybu meračov majú aj ďalší obyvatelia.

Kauza nedoplatkov:

Nedoplatky vo výške až do 650 eur sú za rok 2010. Po ich doručení bytové družstvo poslalo merač na kontrolu do Slovenského metrologického ústavu, kde zistili, že je nestabilný a nemeria správne.

Na základe vystaveného certifikátu od tohto ústavu požiadalo Bytové družstvo Zlaté Moravce Prvú energetickú, aby ľuďom vykompenzovala zvýšené náklady. Tá to odmietla a dala spraviť posudok svojej partnerskej firme – spoločnosti M-tech, ktorá dospela k záveru, že žiadosť bytového družstva vychádza z nesprávnej interpretácie výsledkov metrologického posudku zo septembra 2011.

„Výsledky stanovené Slovenským metrologickým ústavom sú síce nevyhovujúce, ale v neprospech dodávateľa tepla a nie užívateľov bytového domu,“ napísal pred časom konateľ Prvej energetickej Ján Vereský v liste bytovému družstvu. Chybu v merači však potom potvrdila Štátna energetická inšpekcia.

Autor: SITA

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM