Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Ľudskoprávny výbor nedostal informácie o zadržanej pošte: Žiada vysvetlenie

Ľudskoprávny výbor nedostane podrobné informácie ku kauze otvárania listov. Niektorí poslanci žiadajú vysvetlenie situácie.

Ilustračný obrázok k článku Ľudskoprávny výbor nedostal informácie o zadržanej pošte: Žiada vysvetlenie
Zdroj: TASR

Poslanci z parlamentného ľudskoprávneho výboru nedostanú informácie o tom, komu a aká pošta bola zadržaná, ani koľko zásielok zadržali v parlamente od začiatku tohto volebného obdobia doteraz. Tieto a ďalšie informácie si chceli opoziční poslanci z výboru vypýtať uznesením ku kauze otvárania listov, ale nedostanú ich, keďže koaliční poslanci za uznesenie nehlasovali, a tak neprešlo. Niektorí z nich však hovoria, že chcú počuť vysvetlenie situácie.

Opozícia kritizovala aj to, že na výbor neprišiel prípad vysvetliť predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Práve jeho z kauzy vinia a chceli počuť jeho vysvetlenie. Danko sa z účasti na výbore ospravedlnil, dôvod neudal. Predsedníčka výboru Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) priznala, že Danko na výbor prísť nemusel, ale myslí si, že jeho spôsob ospravedlnenia cez asistentku iba mailom je nehodné predsedu parlamentu.

Neúčasť Danka na výbore

V neprijatom uznesení opozícia navrhovala skonštatovať, že Dankov postoj považuje za neprijateľné ignorovanie oprávnených požiadaviek výboru. Na otázku, či výbor nechce počuť vysvetlenie od kancelára parlamentu Daniela Guspana, ktorý podpísal rozhodnutie o otváraní listov a zadržiavaní zásielok s vulgarizmami, Jurinová povedala, že on nie je osoba, s ktorou by sa mali poslanci výboru rozprávať. „Pre nás je partner predseda alebo podpredseda,“ povedala. Otváranie listov občanov je podľa nej porušovanie Ústavy SR.

Kauza by sa mala vysvetliť

Poslanec Smeru-SD Augustín Hambálek sa podľa vlastných slov nestretol s tým, že by mu otvárali listy. Myslí si, že téma by sa ale mala vysvetliť. „Aby sa raz a navždy uzavrela. Ale neviem posúdiť, prečo sa to stalo,“ povedal. Na otázku, prečo nehlasoval za uznesenie výboru, keď chce, aby sa to vysvetlilo, povedal, že podľa neho sa treba pýtať, či boli porušené ľudské práva. „Ale nie komu a koľko sa zadržalo,“ doplnil. Pýta sa, prečo by ho malo zaujímať, komu poštu otvárali. „Nemyslím si, že je agenda výboru pre ľudské práva, aby som zisťoval, komu boli otvorené,“ poznamenal.

Poslankyňa Edita Pfundtnerová (Most-Híd) kritizovala, že poslanci neboli vopred upozornení na otváranie listov. „Osobne ma mrzí, že sa poslanci museli túto informáciu dozvedieť z tlačovky. Ja sa cítim natoľko svojprávna a spôsobilá na právne úkony, aby som vedela posúdiť napríklad pri listoch, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo nejaký nevhodný obsah, ako s týmto listom budem nakladať,“ povedala.

V súvislosti s otázkou bezpečnosti, na ktorú sa odvolával pri obhajobe rozhodnutia Guspan, uviedla, že nemá problém s otváraním pošty. „V určitých prípadoch existuje také riziko, že tu môžu byť v listoch rôzne látky. Ale nech o tom vieme dopredu, nech sme o tom informovaní a nie, že sa to dozvieme takýmto spôsobom ex post,“ uviedla Pfundtnerová. Priznala, že doteraz nedostala „náležité vysvetlenie tejto situácie“. Pfundtnerová nevie posúdiť, prečo situácia vznikla a bude rada, ak sa zabezpečí náprava a nebude sa to viac opakovať.

Otváranie listov

Kauzu otvárania listov otvoril minulý týždeň líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Obvinil z toho Danka. Matovič novinárom poskytol rozhodnutie kancelára Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje pokyny pre pracovníkov podateľne vrátane zadržiavania listov s vulgarizmami. Listy sa však mali otvárať aj mesiace predtým.

Guspan obvinenia odmieta

Guspan v reakcii zdôraznil, že nikto zo zamestnancov Kancelárie NR SR ani predseda parlamentu Danko nečíta korešpondenciu, ktorá je adresovaná poslancom. Dôrazne sa ohradil voči Matovičovým obvineniam, ktoré označil za klamstvá. Zopakoval, že nariadenie o zaobchádzaní s korešpondenciou prišlo po nových odporúčaniach rezortu vnútra.

Zvolali schôdzu

Sporné body, týkajúce sa zadržiavania vulgárnych listov či pohľadníc a otvárania listov od anonymov a fyzických osôb, boli pozastavené až do zasadnutia poslaneckého grémia, ktoré má byť vo štvrtok 4. mája.

Opozícia dala aj návrh na odvolanie Danka, schôdza je zvolaná na štvrtok. Poslanci však zrejme neschvália program, a tak sa rokovanie vlastne ani nezačne. Neschválenie programu avizoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Danka si zastal. Ak pochybil úradník, ten by mal byť podľa neho potrestaný. Za iniciovaním schôdze vidí Fico politiku nenávisti. Okrem tej podľa premiéra opozícia nič iné nemá.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM