Krimi Zo Slovenska

Lúpež roka! Múzeum vypísalo za informácie k ukradnutému prsteňu odmenu

Do detailov premyslenú lúpež mali nateraz dvaja neznámi páchatelia, ktorý v sobotu ukradli z Balneologického múzea v Piešťanoch vzácny klenot.

Ilustračný obrázok k článku Lúpež roka! Múzeum vypísalo za informácie k ukradnutému prsteňu odmenu
Zdroj: TASR

Vzácny zlatý prsteň z kniežacieho hrobu z mladšej doby rímskej získal len pred troma mesiacmi cenu Akvizícia roka 2015, ktorú udeľuje časopis Pamiatky a múzeá. Múzeum teraz vypísalo za informácie, vedúce k odhaleniu páchateľov, odmenu.

Starý 1800 rokov!

„Prosíme verejnosť, zberateľov, odborníkov ale i laikov o poskytnutie akýchkoľvek údajov vedúcich k odhaleniu,“ uvádza múzeum na svojom webe. Prsteň, pochádzajúci z náleziska v Krakovanoch-Strážach, starý viac ako 1800 rokov, odcudzili spolu s dvoma striebornými pozlátenými motýľovitými sponami a jednou ich kópiou. Cena predmetov je nevyčísliteľná.

Vzácny prsteň, ako pred časom uviedol pre TASR riaditeľ múzea Vladimír Krupa, našli pri ťažbe hliny v obci Stráže, teraz súčasti Krakovian ešte v 30. rokoch minulého storočia. Nájdené predmety si rozdelili majiteľ tehelne a robotníci.

Členom vtedajšej piešťanskej Muzeálnej spoločnosti sa podarilo zachrániť aspoň zopár predmetov. „Vedelo sa však, že v hrobe bol aj zlatý nákrčník a tento prsteň, ktorý patril asi 20-ročnej žene,“ informoval Krupa. Pred niekoľkými mesiacmi sa múzeu podarilo prsteň odkúpiť od rodinných príslušníkov vtedajšieho robotníka tehelne.

Zdroj: TASR

Premyslená lúpež

K obzvlášť závažnému zločinu krádeže historickej pamiatky došlo krátko pred záverečnou. Dvaja muži si riadne zakúpili lístky do múzea, kde krátko na to rozbili vitrínu a ukradli predmety. Potom ušli pešo smerom do centra mesta.

"Jeden muž bol asi 175 cm vysoký, v čiernej bunde s kapucňou, na sebe mal oblečené tmavé nohavice a bledé členkové topánky. Muž mal tmavé vlasy, strednej dĺžky, na tvári mal okuliare s výrazným rámom a silnými dioptriami, tmavé oči a na oholenej tvári boli výrazné jazvy. Muž chodil pomalšie, hojdavým spôsobom. Druhý muž bol nižší, asi 170 cm vysoký, mal hnedé, asi päť centimetrov dlhé vlasy, počernú tvár a oproti tvári, výrazne tmavšie ruky. Na sebe mal oblečené pravdepodobne tmavomodré nohavice, mokasíny čiernej farby a čiernu bundu do pása,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

Akékoľvek informácie o mužoch a šperkoch môžu občania nahlásiť na linke 158 či na oddelení polície. Polícia zároveň upozorňuje občanov, aby si pri kúpe drahých predmetov dali pozor na možnosť ponuky kradnutých šperkov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM