KAW Rôzne

Mačka ukrytá pod kapotou auta? V zimných dňoch nič výnimočné

V mrazivých dňoch mačky aj iné menšie zvieratá neraz chlad zaženie pod kapotu auta, k teplému motoru. Je to nebezpečné pre auto aj pre ich mačací život.

Ilustračný obrázok k článku Mačka ukrytá pod kapotou auta? V zimných dňoch nič výnimočné
5
Galéria
Zdroj: TASR

Sadnete si do auta, chcete naštartovať a zrazu počujete mňaukanie. V zimných dňoch podobný úkaz zažilo viacero vodičov. Mačky aj iné menšie zvieratá sa v zúfalej snahe zohriať sa dostanú až na miesta, ktoré by ste naozaj netipovali. Jedným z nich je aj vyhriaty motor.

Zúfalé mačky robia zúfalé činy

A nie sú to len mačky, ktoré sa s túžbou zohriať sa dostanú až pod kapotu auta. Priestory štvorkolesových tátošov si obľúbili aj hlodavce, ktoré dokážu obhryzením káblov úplne znefunkčniť vozidlo.

„Zvieratá láka motor auta predovšetkým v chladných obdobiach. Motor po odstavení auta je totiž ešte dlhú dobu teplý. Najlepšie je to vidieť na mačkách, ktoré sa často vyhrievajú na teplej kapote hneď ako majiteľ od auta odíde. Motor sa môže stať dočasným úkrytom pred nepriazňou počasia, ale aj pred predátorom či iným nebezpečenstvom,“ povedal pre Bratislava24.sk zoológ Ján Kautman.

Prehryznutie niektorého z káblov v motore môže spôsobiť fatálny výpadok elektronických systémov na vozidle a odstaviť ho na veľmi dlhú dobu. Opravári v autoservisoch sa veľmi často stretávajú s tým, že zákazníci prídu s poruchou auta, ktorú im spôsobilo zviera.

Zateplené nory

Mačky nie sú pre auto príliš nebezpečné. Väčšinou si užívajú teplo a nespôsobia veľké škody. Horšie je to s kunami a hlodavcami, ktoré tiež často nájdeme pod kapotou.

„Veľmi častým návštevníkom sveta pod kapotou sú kuny skalné, ktoré zvyknú napáchať aj nemalé škody na kabeláži auta, ktorú z neznámych dôvodov rozhryzávajú, pričom často odnášajú protipožiarny materiál umiestnený nad motorom. Pravdepodobne na stavbu vlastného príbytku,“ dodáva zoológ.

Dlhodobo odstavené autá sa často stávajú aj domovom niektorých zvierat. S obľubou sa tam aj rozmnožujú. Platí to najmä pre hlodavce, väčšinou myši, mačky, osy a pavúky, zriedkavo aj vtáky.

Zdroj: Facebook

Čierny pasažier

Nezvyčajné prekvapenie čakalo istého vodiča z Novej Dubnice, keď si nechal v autoservise vymeniť vo Felícii motorový olej. Technici po otvorení kapoty zistili, že neďaleko motora spí malé mačiatko. Čierny pasažier (na fotografii pod článkom) na nich pozrel jedným okom a spal ďalej. Nenechal sa vyrušovať polhodinovou procedúrou výmeny oleja ani pribuchnutím kapoty.

Vodič nevychádzal z údivu, keď mu technici svoj nález oznámili. So zvieratkom v motore totiž zrejme najazdil niekoľko desiatok kilometrov. „Celú cestu zo servisu som sa snažil ísť opatrne päťdesiatkou, keďže som už vedel, že mám v motore pasažiera,“ povedal mladý muž. Záhadu sa mu podarilo rozlúsknuť až doma. Niekoľkomesačný kocúrik Murko patril susedom. Nevľúdne počasie ho zrejme zahnalo do vyhriateho motora, kým bolo auto zaparkované pred domom.

Mačka v motore auta
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM