Webnoviny - Svet

Maďarský obchodný prebytok v marci vzrástol

WEBNOVINY.SK

Foto: banky.skBUDAPEŠŤ 10. mája (WEBNOVINY) – Maďarsko za marec podľa predbežných údajov vykázalo obchodný prebytok 831,1 mil. eur po tom, ako jeho februárová obchodná bilancia skončila prebytkom v objeme 831 mil. eur. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že maďarský obchodný prebytok za marec bude na úrovni 717,5 mil. eur. V rovnakom mesiaci minulého roka bol obchodný prebytok krajiny v sume 600,9 mil. eur. Maďarský export v marci medziročne posilnil o 18 % a dovoz sa zväčšil o 15,8 %.

Obchodný prebytok Maďarska za prvý štvrťrok tohto roka je v objeme 2,063 mld. eur. V rovnakom kvartáli minulého roka bol v sume 1,46 mld. eur. „Očakával som o približne 100 mil. eur menej, ale vysoký prebytok sa dal predpokladať po dobrých údajoch za február,“ povedal o marcovom výsledku Zoltán Árokszállási, analytik Erste Bank. Dodal, že až opäť začne posilňovať spotreba domácností a investície, obchodný prebytok sa trochu zmierni. „Ale toto zmiernenie sa začne najskôr na budúci rok a ešte niekoľko rokov budeme svedkami miliardových prebytkov pri vyjadrení v eurách,“ konštatoval Árokszállási.

„Obchodný prebytok nad úrovňou 800 mil. eur je celkovo veľmi impozantný výsledok. Stále je jasné, že hospodársky rast ťahá export. Nedávno zverejnené údaje z priemyselného sektora poukazujú na silu odvetví tradične orientovaných na export,“ uviedol György Barta, analytik CIB Bank. „Ak sa nám podarí udržať takéto priaznivé tempo, obchodný prebytok za celý rok by mohol prekročiť úroveň 7 mld. eur. Výsledok zahraničného obchodu je pozitívny pre forint a pre hospodársky rast,“ dodal Barta.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM