Hokej

Magister v drese Nových Zámkov: Vyštudovaný útočník Špirko fandí Messimu

Jedným z lídrov klubu HC Nové Zámky je Rastislav Špirko. Má za sebou aj vysokoškolské štúdium, fandí Messimu a jeho syn je tiež športovcom.

Ilustračný obrázok k článku Magister v drese Nových Zámkov: Vyštudovaný útočník Špirko fandí Messimu
Foto: Geleta Zsolt

V aktuálnej sezóne je kapitánom po odchode obrancu Martina Chovana Rastislav Špirko (na snímke). S 12 (3+9) bodmi v 19 stretnutiach je aktuálne tretím najproduktívnejším hráčom tímu. Klubový web uverejnil zaujímavý rozsiahly rozhovor s Rastislavom Špirkom na rôznorodé témy. Prinášame vám z neho krátky výňatok.

V kabíne je zábava

HC Nové Zámky posilnil 37-násobný reprezentant Špirko v závere augusta 2017. "Už pri jednaní s vedením mi bolo ponúknuté, či by som mal záujem viesť mužstvo ako kapitán. Tie veci však musia vzísť aj z kabíny. Snažím sa pomáhať mužstvu a odvádzať vždy maximálnu robotu a to, či mám na drese nejaké písmeno alebo nie na to nemajú žiadny vplyv. Mužstvo prešlo viacerými zmenami a tú svoju tvár získava až teraz. Je tu viacero legionárov a až koniec sezóny ukáže, či to je prospešné alebo nie. Kabína však funguje výborne, je tam veľa zábavy. Nedávno sme však vymenili dídžeja v kabíne, Jirku Cetkovského sme trochu utlmili a teraz sa o to stará Samo Hain“ prezrádza Špirko s úsmevom.

Hokejista i magister

Väčšina športovcov zanevrie na školu už v puberte a ak sa aj vrátia do školských lavíc, častokrát až po ukončení kariéry. Rastislav Špirko je však výborným príkladom, že cesty profesionálneho športovca a študenta vysokej školy sa dajú skĺbiť. Keďže v Spojených štátoch vysokoškolský titul nezískal, začal odznova na Slovensku.

Miesto oddychu počas nabitých sezón v českej extralige cestoval domov, aby sa napokon stal magistrom. "Keď som sa vrátil na Slovensko, snažil som sa vybaviť, aby mi nejaké kredity z USA uznali aj na Slovensku, no bolo to neúspešné. Univerzita Komenského má detašované pracovisko v Martine, takže som začal odznovu víkendovou formou študovať finančný manažment. Prvý ročník sa dal v pohode zvládnuť, v sobotu som nešiel na tréning, ale do školy. Náročnejšie to už bolo potom, keďže som odišiel do Česka. Druhý a tretí ročník som dokončil popri hraní v Ústí nad Labem, magisterské štúdium zase počas pôsobenia v Pardubiciach. Bolo to náročné, najmä preto, že som nemohol absolvovať prednášky a okrem toho som musel veľa cestovať. Častokrát som si naplánoval aj dve-tri-štyri skúšky na jeden deň priamo v Bratislave. Musím sa priznať, že po bakalárovi, teda po troch rokoch, som rozmýšľal aj nad tým, že štúdium preruším, no veľmi mi pomáhala moja manželka, ktorá vlastne študovala od prvého ročníka so mnou. Som veľmi rád, že sme to spolu dotiahli až na magistra,“ opísal na záver svoje vysokoškolské roky Rastislav Špirko, magister v oblasti manažmentu a kapitán HC Nové Zámky.

Fandí Messimu

Chýbalo málo a Rastislav Špirko by si miesto korčúľ viazal kopačky. Definitíva padla v roku 2002. "Po Majstrovstvách sveta do 18 rokov, ktoré sa konali v Piešťanoch, som uvažoval, že skončím s hokejom a budem hrávať futbal. Som rád, že som zostal pri hokeji,“ prezrádza viacnásobný reprezentant Slovenska. K futbalu však má vzťah doteraz. "Som veľký fanúšik Lionela Messiho, tým pádom sledujem Barcelonu. Ak by však hrával inde, asi by som fandil inému klubu. Rešpektujem aj Cristiana Ronalda, no pre mňa je Messi ďaleko pred ním.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM