Správy Regióny

Malacky investujú viac ako milión eur do opravy verejného osvetlenia

Mesto má na rok 2018 veľké plány. Bude pokračovať vo viacerých rekonštrukciách.

Ilustračný obrázok k článku Malacky investujú viac ako milión eur do opravy verejného osvetlenia
Zdroj: TASR

Najväčšou investíciou Malaciek v roku 2018 bude rekonštrukcia verejného osvetlenia. Schválené kapitálové výdavky v tohtoročnom rozpočte vo výške 1,1 milióna eur budú použité okrem výmeny starých svietidiel za LED technológiu aj na odstránenie havarijných stavov na stožiaroch.

Investície mesta

„Práce na obnove sa začnú už v januári,“ informovala hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová. Medzi prioritné investície patrí aj pokračovanie opravy kaštieľa v Zámockom parku. Po oprave strechy dôjde k rekonštrukcii reprezentačných sál, v rozpočte je na to vyčlenených 400 000 eur. „Podľa plánu by mali byť hotové ešte v prvom polroku a ich súčasťou bude aj stála sobášna sieň,“ uviedla hovorkyňa.

Mesto plánuje pokračovať aj v rekonštrukcii objektov predškolských zariadení. „Najväčšia oprava čaká škôlku na Kollárovej ulici, kde sa očakávajú náklady na rekonštrukciu až 400 000 eur,“ spresnila Pilzová. Mesto tiež výrazne zainvestuje do opravy ulíc a chodníkov, na tento účel alokovali poslanci v rozpočte 300 000 eur.

Z menších investícií to bude kompletná obnova detského ihriska v Zámockom parku vo výške 100 000 eur. Jej súčasťou bude aj zrušenie oplotenia, takže už nebude v areáli futbalového štadióna, ale stane sa súčasťou parku. „Naplánovaná je aj komplexná rekonštrukcia dvora Základnej školy Dr. J. Dérera, v areáli školy vyrastie i multifunkčné ihrisko,“ dodala Pilzová.

Rozpočet

V pláne sú aj ďalšie investície, s ich realizáciou sa ráta pri predpokladanom zvýšenom príjme z podielových daní – patrí medzi ne druhá etapa zateplenia ZŠ Záhorácka, nadstavba a rekonštrukcia Mestského centra sociálnych služieb či pokračovanie opravy športového areálu v Zámockom parku.

Rozpočet Malaciek schválili poslanci okresného sídla v Bratislavskom kraji na svojom decembrovom zasadnutí (7. 12.), pričom za návrh rozpočtu hlasovali všetci prítomní. V tomto roku budú podľa primátora Malaciek Juraja Říhu schvaľovať budúci rozpočet s prihliadnutím na posledný rok volebného obdobia.

„Na zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré je na programe 25. októbra, predložíme bežný rozpočet na rok 2019, kapitálový rozpočet už bude nastavovať vedenie mesta a zastupiteľstvo, ktoré vzíde z komunálnych volieb,“ spresnil Říha.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM