Anton Hrachovský Svet Ostatné športy Rôzne

Malebné Portugalsko a maratón: Zámčan Martin si zabehal na ostrove v Atlantiku, FOTO

Až do relatívne vzdialeného portugalského mesta ležiaceho na ostrove Madeira sa vybral jeden z novozámockých bežeckých nadšencov. Prečítajte si rozhovor a nevynechajte ani úchvatné fotografie z ´miesta činu´.

Ilustračný obrázok k článku Malebné Portugalsko a maratón: Zámčan Martin si zabehal na ostrove v Atlantiku, FOTO
16
Galéria
Zdroj: Archív Martina Detvaja

Ako jeden zo 156 štartujúcich v hlavnom preteku absolvoval mestský maratón v portugalskom Funchale v roku 2018 aj jeden Novozámčan – Martin Detvaj (na snímke vpravo), ktorého môžme poznať aj ako zakladateľa Novozámockej bežeckej komunity.

Nebol to však jeho prvý maratónsky beh. Túto vzdialenosť si už odkrútil aj na podujatiach v Berlíne, talianskom Chianti, Štokholme, Benátkach, Prahe, Bratislave, Žiline či Košiciach. Tento raz sa rozhodol pre väčšiu exotiku a za bežeckým dobrodružstvom odletel tisíce kilometrov od domova, na súostrovie Madeira patriace Portugalsku.

Kúsok od Afriky

Podtitul podujatia bol viac ako príznačný. ´Behanie ako v botanickej záhrade´ vynikajúco vystihuje krásnu prírodu snúbiacu sa s divokosťou Atlantického oceána, v ktorom súostrovie Madeira leží.

Funchal je hlavným mestom ostrova Madeira, ktorý je najväčším z rovnomenného súostrovia. To leží na západ od brehov Afriky, cca 580 km od Maroka a 980 km juhozápadne od hlavného mesta Portugalska – Lisabonu. S vyše 110-tisíc obyvateľmi je šiestym najľudnatejším mestom krajiny.

Ostrov Madeira je vo svete známy predovšetkým kvalitným vínom, okúzľujúcimi plavbami ľoďou pri vítaní Nového roka a dokonale malebnou prírodou. Asi najznámejším rodákom z Funchalu je v súčasnosti futbalista Cristiano Ronaldo.

Spokojnosť s výkonom i rozhovor pre kamery

Mestský maratón vo Funchale ho zastihol v dobrej forme. Trať dlhú 42,2 km zabehol v čase 03:58:50, jeho cieľom však bolo pretek si užiť a vychutnávať okolie.

„Išiel som si to sem hlavne užiť, ale zároveň som chcel pokoriť môj druhý najlepší čas z maratónu v Prahe 2016 (4:08). Napokon sa mi to podarilo nad očakávania dobre v čase 3:58:53. Fakt som ani vo sne nedúfal, že tu dám sub4 maratón,“ zhodnotil po preteku Martin svoj výkon. Popritom sa hneď niekoľkokrát ocitol pred kamerami portugalskej televízie RTP Madeira, ktorej pred pretekmi poskytol i interview.

„Pýtali sa ma, či zvyknem za maratónmi cestovať do rôznych krajín. Vyhľadávam ich naprieč Európou a toto je už môj desiaty maratón. Som veľmi šťastný, že tu môžem byť a zabehnúť si pretek,“ povedal portugalským novinárom Martin. Na preteku nadviazal vďaka sociálnym sieťam i nové priateľstvá.

Rozhovor s Martinom si môžete prečítať nižšie, pod fotogalériou.

Novozámčan Martin Detvaj na Funchal Maratóne 2018
16
Galéria
Zdroj: Archív Martina Detvaja

Pretek v malebnom ostrovnom prostredí

Po preteku sme sa s Martinom v krátkosti porozprávali.

Prečo ste si zvolili práve maratón vo Funchale? Bol to váš prvý takýto výlet?

Chcel som si ešte začiatkom roku zabehnúť maratón v priaznivom počasí, takže som hľadal destináciu v južnejšie položených krajinách. Madeira, ako ostrov večnej jari, sa ukázala ako ideálna voľba, pretože aj termínovo mi maratón v hlavnom meste Funchal vyhovoval. Navyše Madeira má čo ponúknuť aj ako dovolenková destinácia, keďže sme sa s rodinou rozhodli stráviť tu niekoľko dní naviac.

Na pretekoch aj mimo nich ste sa spriatelili so zahraničnými bežcami. Ako ste sa vopred dohodli?

Keď som získaval informácie o Funchal maratóne, tak som sa cez sociálnu sieť Instagram zoznámil s miestnym maratóncom Luísom, ktorý tento maratón odbehol v roku 2017. Samozrejme sme sa dohodli, že sa stretneme aj osobne počas maratónu.

Čo všetko ste si stihli pozrieť?

Bola to moja prvá návšteva Madeiry a počas dvoch voľných dní sme sa snažili absolvovať čo najviac atraktívnych miest, napríklad lávovú jaskyňu, turistické chodníky levady s vodnými kanálmi a botanickú záhradu.

Život tam sa asi s Novými Zámkami nedá porovnať…

Ťažko je porovnávať ostrovnú dovolenkovú destináciu s Novými Zámkami, ale určite by sa mohla tunajšia úroveň služieb priblížiť úrovni, ktorá je na Madeire.

Akí sú Portugalci v porovnaní s nami?

Portugalci sa určite viac tešia zo života, ale je to spôsobené aj priaznivou klímou, ktorá je tu na ostrove večnej jari počas celého roku.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM