Lenka Fedorová Rôzne

Mali naši predkovia zmysel pre humor, či...? Top 12 názvov dedín v košickom kraji, čo stoja za to!

Každá obec je jedinečná a každá v sebe nesie svoj vlastný príbeh. Ten často ovplyvnil aj jej názov. Ako vznikol názov obce Hnojné či Stretavka? Čítajte ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Mali naši predkovia zmysel pre humor, či...? Top 12 názvov dedín v košickom kraji, čo stoja za to!
Zdroj: Dnes24.sk

O krásach a rozmanitostiach nášho regiónu vám pravidelne prinášame množstvo informácií. Tentokrát sme si posvietili na originálne názvy obcí v Košickom kraji, pri ktorých sa pozastaví nejeden cestovateľ.

Vtáčkovce, Sliepkovce, Svinica

Severovýchodne od Košíc leží obec Vtáčkovce. Kým v minulosti sa obec volala Pathay, postupne prešla premenami na Ptáčkouce až po dnešnú podobu Vtáčkovce. Ak by ste sa z Vtáčkoviec vybrali na juhovýchod, pri Michalovciach by ste natrafili na ďalšiu obec s originálnym názvom – Sliepkovce. Obec vznikla pôvodne ako osada kráľovských strážcov hraníc. Obec niesla spočiatku názov Selepka, v 14. storočí sa pomaďarčením premenovala na Zelepke, z čoho neskôr vznikol súčasný názov Sliepkovce.

Trojicu zvieracích názvov uzatvára obec Svinica. Na obec natrafíte, ak sa z Košíc vyberiete smerom na Sečovce. Aj názov tejto obce si prežil viaceré obmeny, kým v 13. storočí sa volala in Zyna, neskôr dostala názov Scyne, Swynie, Švinica a dnes je to Svinica.

Čítajte tiež: Vtáka spoznáš po perí, Košičana po reči: Čo by ste nakúpili, ak by ste v obchode pýtali runkľu či jostu?

Stretavka, Stratená, Nálepkovo

Stretavka je obec v okrese Michalovce a leží tri kilometre severne od sútoku riek Uhu, Čiernej vody a Laborca. Nachádza sa takmer v prostriedku Východoslovenskej nížiny a možno práve preto nesie zaujímavý názov. Ak by ste sa však rozhodli vybrať na výlet do Slovenského raja, možno natrafíte na dedinku Stratená. Obec patrí rožňavskému okresu a je známa predovšetkým svojou nádhernou prírodou a romantickou atmosférou.

Obec Nálepkovo leží na ľavom brehu rieky Hnilec. Obec sa pôvodne volala Vondrišel, avšak po úplnej zmene nových pomerov bol zmenený aj názov na súčasné Nálepkovo. Názov nesie po kpt. Jánovi Nálepkovi, ktorý padol v boji za oslobodenie Československa od fašistického jarma.

Čítajte tiež: Košické výrazy, ktoré majú zmysel aj v angličtine: Top pojmy, na ktoré určite odteraz nezabudnete:)

Černochov, Hnojné, Vybúchanec

Aj okres Trebišov sa môže pochváliť unikátnym názvom svojej obec. Obec Černochov sa nachádza v oblasti unikátneho regiónu Tokaj. Černochov bola v minulosti poddanská obec, ktorá často menila svojich zemepánov. Kým v 13. storočí si niesla názov Chenohou, plynutím času sa menila na Chrnazo neskôr na Černochov. Na začiatku 19. storočia postihla obec cholerová epidémia, nie je však známe či to ovplyvnilo aj názov obce.

V písomnostiach od 14. storočia sa názov obce Hnojné vyskytoval ako Hnoyna, neskôr s rôznymi obmenami. Je zrejmé, že názov korení v slovenskom slove hnoj. Hnojná ako chotárny názov sa najprv vzťahoval k poľu, keď tam vzniklo sídlo, stal sa názvom dediny. Zaujímavý názov nesie aj súčasť obce Nacina Ves – osada alebo časť Vybúchanec. O tejto osade veľa informácii nezískate, avšak táto stále existuje a nachádza sa v nej krásny rímskokatolícky kostol Božského srdca Pána Ježiša.

Náš kraj ponúka aj ďalšie netradičné názvy obcí, a to napr. v okrese Košice okolie môžete natrafiť na obec Perín, Chrastné, či v okrese Sobrance na Kolibabovce.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM