Prokop Slováček Šport

Zlatý chodec Matej Tóth: Získal som športovú nesmrteľnosť! Neuveriteľné, nádhera

Slovenský chodec Matej Tóth sa stal olympijským víťazom na 50 km. Pre Slovensko to je historicky prvá atletická medaila z OH.

Ilustračný obrázok k článku Zlatý chodec Matej Tóth: Získal som športovú nesmrteľnosť! Neuveriteľné, nádhera
Zdroj: TASR

Vo štvrtkových pretekoch na pláži Pontal triumfoval Matej Tóth v čase 3:40:58 h, s 18-sekundovým náskokom pred obhajcom zlata z Londýna Austrálčanom Jaredom Tallentom. Tóth tak pre Slovensko získal prvú olympijskú atletickú medailu v ére samostatnosti.

Tridsaťtriročný chodec VŠC Dukla Banská Bystrica nastúpil necelé tri kilometre pred cieľom, dostihol dovtedy vedúceho Tallenta a potom ho už nechal výrazne za sebou. Pôvodne tretieho Japonca Araia diskvalifikovali po tom, čo do Kanaďana Dunfeeho vrazil pri obiehaní a ten úplne stratil rytmus. Bronz teda patrí Kanaďanovi.

„Som rád, že som si to mohol vychutnať, že to nebol úplne zdrvujúci finiš. Aj keď som mal toho už naozaj dosť, bolo to krásne a užil som si tých záverečných sto metrov,“ uviedol Tóth. „Ešte v poslednej otočke, aj keď som mal veľký náskok, som si stále nebol istý ziskom zlata. Išiel som, čo to dalo. Až keď som si vzal vlajku, som sa obzrel a vtedy som zistil, že je to moje a že už to nepustím,“ tešil sa zverenec trénera Mateja Spišiaka.

„Nedá sa to s ničím iným porovnať. V športovej kariére je to môj okamih číslo jeden. Získal som športovú nesmrteľnosť, nemôže mi to nikto zobrať. Nádhera, niečo úžasné, ťažko to opísať slovami,“ dodal.

Bol jedným z favoritov

Tóth potvrdil pozíciu jedného z favoritov a k vlaňajšiemu titulu majstra sveta pridal do svojej zbierky aj cenný kov z olympiády. Po striebre vodného slalomára Mateja Beňuša v C1 a zlate deblkanoistov Ladislava a Petra Škantárovcov tak vybojoval v Riu pre Slovensko tretiu medailu.

„Ani neviem, čo mám povedať, je to tak úžasná vec,“ priznal Tóthov tréner Spišiak. „Splnili sa mi všetky sny a sny všetkých ľudí okolo, všetkých generácií chodcov. Strašne sa teším. Matej predviedol fantastický výkon, bol to majstrovský kúsok, úžasné. Počas priebehu pretekov som bol celkom pokojný, neplašili sme sa ani pri únikoch Diniza či Tallenta, aj keď ten bol už naozaj na hrane. Stále sme verili, že to bolo prepísknuté. Matej to mal všetko spočítané a ten záver – to všetci videli. Vyhral olympiádu, čo k tomu viac povedať…“

Chôdza na 50 km: 1. Matej TÓTH (SR) 3:40:58 h, 2. Jared Tallent (Austr.) +18 s, 3. Evan Dunfee (Kan.) +40, 4. Jü Wej (Čína) +2:02, 5. Robert Heffernan (Ír.) +2:57 … 26. Dušan MAJDÁN (SR) +17:27, Martina TIŠŤANA (SR) diskvalifikovali

Prečítajte si aj:

Prvá zlatá medaila! Vybojovali ju bratranci Škantárovci

OH v RIU: Po životnej jazde získal vodný slalomár Matej Beňuš striebro

V OBRAZOCH: Cesta Mateja Tótha za olympijským zlatom
30
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM