Mapa technických pamiatok Prešova je už na svete: Pozrite si, ako vyzerá

Prešov má mapu svojich technických pamiatok už vo fyzickej podobe. Jej cieľom je priblížiť takéto pamiatky verejnosti. Ako vyzerá uvidíte vo fotogalérii.

Ilustračný obrázok k článku Mapa technických pamiatok Prešova je už na svete: Pozrite si, ako vyzerá
3
Galéria
Zdroj: Čierne diery

Uvedená mapa vznikla pod hlavičkou projektu Čierne diery. Už viacero rokov táto komunita cestuje po Slovensku a popularizuje priemyselné pamiatky. O obsah mapy Prešova sa najviac zaslúžili sami Prešovčania.

Je čo objavovať

Tá obsahuje celkovo 46 objektov so slovensko-anglickými popismi a GPS súradnicami. V Prešove stojí jedna z najvýznamnejších technických pamiatok na území Slovenska – Solivar. Celý areál tvorí až 17 zachovaných objektov, vrátane kostola a dvoch kaplniek. Najznámejšou pamiatkou je hlavný sklad soli. Ale objavovať je čo aj mimo Solivaru. Hoci mesto obišla veľká vlna industrializácie v 19. storočí, Prešov a jeho okolie skrývajú viacero pozoruhodných technických stavieb. Turisti navštevujú opálové bane, ale možno sa teraz viac dozvedia aj o chátrajúcom mlyne vo Veľkom Šariši či o vodárni v Ľuboticiach.

„V mape sa nachádza viacero objektov, o ktorých možno ľudia ani netušia, že majú priemyselnú minulosť. Napríklad sú to staré ľadovne, hvezdárne. Ďalej sú to aj spomínané chátrajúce budovy. Na internete o nich nie sú takmer žiadne informácie. Našťastie na tvorbe mapy sa podieľali prešovskí pamiatkári, a tak sa za krátky čas podarilo zhromaždiť aspoň niektoré informácie,“ povedal Martin Lipták z občianskeho združenia Čierne diery.

Plánujú ďalšie

Práve to za naozaj zaujímavou mapou stojí. Uvedená mapa má podľa slov združenia pritom pomôcť upriamiť pozornosť na objekty našej histórie, ktoré často prehliadame. Čierne diery v minulosti vydali už aj mapy Bratislavy a Trnavy, ktoré mali veľký úspech. Postupne plánujú urobiť takéto mapy všetkých našich krajských miest. Ich cieľom je popularizovať priemyselnú architektúru. Ako mapa vyzerá si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii. Kompletná mapa sa dá zakúpiť v prešovských kníhkupectvách.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Prešov má mapu ako málokto: Sledujte, ako vyzerá, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Čierne diery
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM