Tomáš Batiz Regióny Rôzne

Marek Benikovský (23) z pražiarne: Mikulášania sa učia piť kvalitnejšiu kávu

Šikovný barista Marek Benikovský sa káve venuje už niekoľko rokov. Jeho snom bola vlastná pražiareň, ktorá nedávno oslávila druhé narodeniny.

Ilustračný obrázok k článku Marek Benikovský (23) z pražiarne: Mikulášania sa učia piť kvalitnejšiu kávu
Foto: Tomáš Batiz

Pražiareň Aurelica oslavovala v Liptovskom Mikuláši svoje druhé narodeniny. Prevádzkar a barista Marek Benikovský nám pri tejto príležitosti prezradil aj to, či ľudia v Liptovskom Mikuláši vedia rozlíšiť kvalitnú kávu od obyčajnej vrecúškovej, ale aj ako si pripraviť kvalitnú kávu doma.

Hlavným problémom je to, že pri zalievaných kávach sa dostáva do vody veľa dechtu, trieslovín a podobných neželaných látok, ktoré nášmu zdraviu neprospievajú. Jedným jednoduchým trikom si vieme spraviť kvalitnejšiu kávu aj doma tomuto javu aspoň čiastočne predísť. „Dá sa to. Vieme to spraviť napríklad cez aeropress a chemex, ktoré nám cez filtračný papier tieto látky nepustia,“ vysvetľuje Marek.

Dôležitý je aj správny výber kávových zŕn. „Je rozdiel, keď si porovnáme súmerné a pekné zrná drahšej kávy ako polámané a nesúmerné zrná tej lacnejšej.“

Studená, či teplá?

Káva podľa Benikovského organizmus nikdy nezaťaží, musí byť len správne pripravená. Najvhodnejšia príprava doma je v kávovare, kedy sa nevylúhuje také veľké množstvo škodlivých látok, ako pri zalievaní horúcou vodou z kanvice. Ak zvažujete, či je lepšie v horúčavách piť teplú, alebo studenú kávu, máte možnosť výberu.

Kávočaj

Ak radi ochutnávate netradičné chute a nápoje, ktoré nie sú v našich zemepisných šírkach bežné, zaujme vás aj kávový čaj. Ako sme už spomínali, kávové zrnká sú kôstkou ovocia. Dužina, ktorá ostane ako zvyšok sa nevyhadzuje, ale používa sa na hnojenie, či usuší sa na slnku. „Pri zaliatí horúcou vodou sa vylúhuje veľmi príjemná, kyslá, osviežujúca chuť pripomínajúca šípkový čaj s nádychom medu. Tento kávočaj je možné podávať aj po schladení v studenom stave s ľadom a kolieskom limetky,“ uzavrel.

Učia sa na kvalitu

Ako ďalej poznamenal Benikovský z pražiarne, Mikulášania si pomaly začínajú zvykať aj na rôzne ďalšie druhy káv. “Zvykajú si na inú chuť kávy ako horkú. Našťastie je na stole módny trend, kde rozlišujú, čo do seba dávajú celkovo, nie iba pri káve,” zhodnotil.

Zalievanú kávu nerobia

V pražiarniach, kde po väčšine prevládajú kávy z Brazílie, Indie a Kolumbie, prekvapila Mareka situácia s jedným zákazníkom. “Kuriózne a zábavné momenty sú na dennom poriadku. Pár zákazníkov sa nám spýtalo, či tu robíme zalievanú kávu. Jeden pán si chcel dať aj 3 v 1,” skonštatoval s úsmevom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM