Tomáš Batiz Rôzne

Martin z Liptova sa vyzbrojil trpezlivosťou a oplatilo sa: Zábery, ktoré vám spravia dobre

Metropola Liptova ponúka každý deň nádherné scenérie. Jednou z nich sú práve východy a západy slnka. Takto ich však nevie zachytiť každý.

Ilustračný obrázok k článku Martin z Liptova sa vyzbrojil trpezlivosťou a oplatilo sa: Zábery, ktoré vám spravia dobre
14
Galéria
Foto: Martin Sprušanský

Mikulášsky fotograf Martin Sprušanský nám opäť ponúkol náhľad do jeho osobných foto archívov, ktoré ponúkajú naozajstné skvosty.

„Východ či západ slnka je vari najčastejšie fotografovaný motív krajinárskej fotografie. Príčinou je mäkké svetlo, ktoré dodáva záberu príjemnú tonalitu na rozdiel od času, keď je slnko na oblohe vysoko. Táto disciplína nie je moc náročná, stačí vedieť kedy a kde slnko vychádza či zapadá. Ak fotograf nemá s tým skúsenosti, pomôžu rôzne aplikácie, ktoré sú voľne dostupné na internete,“ poznamenal fotograf Sprušanský.

S autom poriadne zapadol

Každý fotograf vie, že za dobrým záberom treba miestami poriadne cestovať. Zaujímavá situácia sa stala aj Martinovi, ktorý na svojom aute poriadne zapadol. “Raz sa mi stalo, že som mal vyhliadnuté miesto, odkiaľ som chcel fotiť. V noci však bola silná búrka a lejak. Prechádzal som autom lesnou cestou na dané miesto a keďže bolo popršané, musel som prejsť cez nejednu mláku. Všetko bolo fajn až do chvíle, keď sa zrazu auto naklonilo a zapadol som až po os do mláky. Keď som otvoril som dvere, tak voda takmer tiekla do auta. Asi po pol hodine som sa z mláky vyhrabal za pomoci nalámaných konárov."

Väčšina fotografov si pamätné a humorné situácie zdokumentuje aspoň na mobilný telefón. Lipták Martin, ale v prvom rade myslel na svoje auto. “Keď som bol konečne von, tak som zistil, že som si túto situáciu vôbec nezdokumentoval. Chvíľu som sa pohrával s myšlienkou, že tam vbehnem znovu, ale pri predstave, koľko som sa natrápil, som si to rozmyslel,” dodal.

Dôležitá je trpezlivosť

Martin okrem všetkého myslel aj na začínajúcich fotografov, pre ktorých má pár užitočných rád. “Pri fotení krajiny všeobecne je asi najdôležitejšia trpezlivosť. Počkať na to správne svetlo. Neuspokojiť sa tým, čo som už odfotil, veď možno vietor dofúkne nejaký oblak, ktorý úplne zmení scenériu."

Podľa Martina, najzaujímavejšie fotky vznikajú pred samotným východom alebo až po západe slnka. “Dobrý fotograf využíva práve tento čas, pretože výsledkom sú fotky, ktoré ostatní neurobia, keďže to už ako sa hovorí “zabalili”,” skonštatoval.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM