tp Rôzne

Martinčania sú na internete poriadne aktívni: Facebooková skupina pretriasa pochybenia v doprave

Na facebooku sa objavuje stále čoraz viac záujmových skupín, medzi ktorými nechýbajú ani tie, ktoré informujú o dopravnej situácii v okrese či v meste. Nedávno vznikla ďalšia, ktorá vám prináša príspevky jej členov o úskaliach dopravnej situácie v Martine a okolí.

Ilustračný obrázok k článku Martinčania sú na internete poriadne aktívni: Facebooková skupina pretriasa pochybenia v doprave
Zdroj: TASR

Facebooková skupina Dopravná lampáreň – Turiec na základe príspevkov jej členov poukazuje najmä na chaotické situácie dopravy v Turci, individuálne zlyhania vodičov či rôzne bizarnosti, ktoré sa v tejto oblasti prihodia.

Členovia skupiny sa vo svojich komentároch občas aj poriadne vyventilujú a vidieť, že názory ľudí sa často líšia i v pohľade na činnosť mestskej polície či riešenie dopravnej situácie v meste. Vďaka skupine možno zmapovať, akí arogantní sú niektorí vodiči, nevšímaví chodci, taktiež s akou neopatrnosťou sa podaktorí premávajú po cestách, alebo by si viacerí mali doštudovať základné pravidlá cestnej premávky. Administrátor taktiež občas upozorní rôznymi videami dopravných nehôd na dopravné predpisy, ktoré podľa jeho vlastných slov „nie sú na buzeráciu ale prevenciu pred podobnými nepríjemnosťami.“

Našej redakcii predstavil facebookovú skupinu Dopravná lampáreň – Turiec jej administrátor Martin.

Prečo vznikla skupina Dopravná lampáreň – Turiec?

Povaha príspevkov je zameraná napríklad na nesprávne parkovanie, rôzne chaotické dopravné situácie v Turci. Skupina mala byť na odľahčenie profilu Dopravný servis – Turiec. Keďže som sám členom tejto skupiny, ktorej náplňou je informovanie o dopravnej situácii v Turci a bola často spamovaná príspevkami, ktoré nemali s obsahom skupiny súvis, rozhodol som sa odľahčiť ju od takýchto príspevkov a založiť novú skupinu.

Dopravná lampáreň – Turiec funguje len pár mesiacov, ako sa rozbieha?

Vznikla na začiatku roku 2016 skôr ako pokus, či si ľudia zvyknú do nej prispievať správami, ktoré v dopravnom servise boli nežiaduce. Momentálne je aktivita členov skôr na štartovacej úrovni. Máme cez 400 členov a pomaly rastieme.

Je možné, že si niekedy robia členovia len tak napriek?

V popise skupiny je uvedené, že prispievatelia si majú pred uverejnením príspevku premyslieť, či to ,čo chcú zverejniť je oprávnené a aby sme si navzájom nerobili napriek len tak z roztopaše. Samozrejme, vždy sa nájdu ľudia, ktorí v diskusii pod príspevkom namietajú. Hlavne, keď sa v ňom sami spoznajú.

Máte vedomosť, že by nejaký príspevok pomohol aj pri riešení nejakého priestupku a podobne?

Náš profil je v prvom rade informačný a zatiaľ sme nemuseli riešiť vážnejšiu situáciu ohľadom dopravy v Turci. Na to je iný profil, ktorý to má v popise účelu.

Čo vy osobne hodnotíte, ako najčastejšie nedostatky resp. príspevky v rámci dopravnej situácie v Turci?

Medzi najčastejšie príspevky patria problémy s parkovaním na sídliskách a pred nákupnými centrami. Ďalej príspevky, ktoré poukazujú na porušovanie dopravných predpisov a všeobecne arogantné správania sa vodičov na cestách.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM