Monika Földešiová Rôzne

Mastné ryby predlžujú život buniek aj celého organizmu

To, že tučné ryby, ako makrela, losos alebo sardinky sú prospešné zdraviu, vieme celé desaťročia. Ako často si ich však dožičíme?

Na ochranu srdca a ciev je optimálne konzumovať tieto morské pochúťky minimálne dvakrát do týždňa. Väčšina z nás si ich dopraje omnoho zriedkavejšie. Skúsme to zmeniť, je tu ďalší dôvod: Omega 3 mastné kyseliny, ktoré rybí tuk obsahuje podľa nových zistení, nechránia len srdce a cievy, ale tiež ďalšie bunky ľudského tela. Rybí tuk je podľa vedcov skutočným elixírom mladosti. Teraz sa totiž odborníkom z Kalifornie podarilo popísať mechanizmus, ktorý vysvetľuje, ako látky obsiahnuté v rybom tuku predlžujú život tkanív. Funguje to asi takto: omega 3 mastné kyseliny obsiahnuté v rybom tuku pomáhajú kontrolovať „ochranné čiapočky“ vnútri buniek, ktoré ovplyvňujú, ako dlho bude bunka žiť. Je pravdepodobné, že omega 3 mastné kyseliny môžu ochrániť pred starnutím buniek aj pacientov s chorobami koronárnych ciev srdca, a to je veľmi dôležité.

Zdroj: www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM