Tlačové správy

Mať či nemať životné poistenie?

V živote prichádzajú chvíle, kedy sa v zlomku sekundy rozhodne o našej budúcnosti. Pri jazde v aute či pri športe. Stačí sekunda nepozornosti alebo nesprávny pohyb a váš život sa môže zmeniť navždy.

Ilustračný obrázok k článku Mať či nemať životné poistenie?
Zdroj: TASR

Ste pripravení na všetko?

Keď takáto situácia nastane, človek často ľutuje svoju nepozornosť. Alebo nemal možnosť či nedokázal zasiahnuť, keď bol jeho blízky v ohrození.

A hlavne, nemyslel už skôr na to, že sa niečo podobné môže stať. Podobné situácie sú pre človeka vždy ťažké. Či už ide o dlhé zotavovanie, trvalé následky, alebo dokonca niečo horšie.

Okrem toho je tu však aj druhá, nie však menej dôležitá stránka veci. Ak sa náš blízky dostane do vážneho stavu, často nemyslíme na to, aký dopad to bude mať na zvyšok rodiny, obzvlášť, ak bola osoba živiteľom. Peniaze sa však začnú strácať. A vtedy musíme byť pripravení.

Je dôležité vytvoriť si bezpečnostnú rezervu

Jeden spôsob je odkladať si „pod vankúš“ každý mesiac časť toho, čo zarobíte. Odborníci tvrdia, že najlepšie je odkladať si každý mesiac zhruba 10 % príjmov bokom na nečakané výdavky. Avšak, to je pre väčšinu slovenských rodín akurát tak sen.
Existuje však ešte aj iný variant, ktorý je pre väčšinu z nás reálnejší – a zároveň rovnako alebo možno ešte aj o čosi viac „funkčný“.

Životné poistenie je najlepším sporením

Správna životná poistka je totiž „sporením“, ktoré vás zachráni aj v prípade tej najhoršej katastrofy. Ak sa nič nestane, svoje nasporené peniaze dostanete naspäť. Ale v prípade, ak sa niečo stane, vaše poistenie vám kryje chrbát a pomôže vám prebojovať sa ťažkými chvíľami v živote.

Okrem toho má oproti „šetreniu vo vankúši“ ešte 3 nesporné výhody.

  1. Kryje vás od prvého dňa. Ak príde nečakaná udalosť, a vy sporíte, môže sa ľahko stať, že náklady prerastú hodnotu vašich úspor niekoľkonásobne. Jednoducho „nestihli“ ste si našetriť dostatok. Poistenie vás však kryje od prvého dňa a do niekoľkonásobnej výšky toho, čo platíte.
  2. Núti vás sporiť. Doma je jednoduché povedať si „hm, tento mesiac si neodložím nič… chcel by som totiž tieto nové topánky“. Splátku poistky však nemôžete odložiť. A tak sporíte pre svoje dobro – či sa vám to páči, alebo nie. Uvidíte, že v prípade núdze to skutočne oceníte.
  3. Investuje za vás. Ak je pre vás sporenie výzvou, investovanie je len vzdialenou métou. Avšak, pri správne zvolenom druhu životného sporenia môžete zároveň sporiť a investovať. Pri kapitálovom (tiež známe ako investičné) životnom poistení sa totiž časť vašich úspor investuje do podielových fondov, a zhodnocuje sa. V prípade vyplatenia poistky na konci poistného obdobia (tzv. dožitie) tak budete mať nasporené o dosť väčšie množstvo peňazí.

Životné poistenie existuje v rôznych formách, určite si dokážete vybrať také, ktoré bude vyhovovať práve vám.
Napríklad investičné životné poistenie od ČSOB nielenže pre vás tvorí rezervu, ale tiež vaše peniaze každoročne zhodnocuje (aktuálne napríklad mierou 1,3 %).
Či už sa rozhodnete odkladať peniaze „do šuflíka“, alebo budete sporiť sofistikovanejšie cez životné poistenie – to, o čo ide, je mať rezervu.
Najdôležitejšie je to, že ak by prišlo na najhoršie, viete, že ste v bezpečí.
A o to nám vždy ide. O bezpečie. O istotu.

foto: ilustračné

(PR článok)

Zdroj: PR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM