Peter Simon Regióny

Matěj (25) z Rožňavy: Tetovanie silikónových pŕs nebolo to najkurióznejšie! FOTO

Vyučený mechanik strojov a zariadení Matěj Viktora podľahol umeleckej vášni. Telá ľudí zdobí už roky. V rozhovore nám porozprával aj o tetovaniach tam "dole"!

Ilustračný obrázok k článku Matěj (25) z Rožňavy: Tetovanie silikónových pŕs nebolo to najkurióznejšie! FOTO
11
Galéria

K tetovaniu sa dostal, keď mal 17 rokov a nechal si spraviť svoje prvé tetovanie. Zapáčilo sa mu to. Nešlo ani tak o „kerku“, ale zaujalo ho práve to, ako sa to robí. O pár týždňov si vyrobil svoj vlastný strojček a prvé pokusy mohli začať.

Od vtedy sa tomu venuje už 8 rokov, z toho aktívne približne päť. Ako nám umelec prezradil na začiatok s úsmevom, tie prvotné tetovania boli fakt zaujímavé, avšak neboli najkrajšie. Postupom času, získavaním praxe a nových skúseností sa však posunul na profesionálnu hranicu.

Je momentálne nejaký trend, opakujúce sa požiadavky na obrázok, či miesto tetovania?

Dnes si ľudia dávajú tetovať väčšinou texty, nápisy (mená svojich detí alebo svojich rodičov + dátum narodenia a pod.), potom sú to maorské tetovania, rôzne tribali, atď. Ja sa venujem väčšinou realistike. Je pár obrázkov ktoré sa stali tzv. internetovým hitom pre ľudí, ktorí chcú svoje prvé tetovanie. Ide o zákazníkov, ktorí nevedia čo chcú, ale chcú svoje prvé tetovanie. Sú zákazníci, ktorí chcú presne taký istý obrázok, ako mi pošlú alebo ukážu. Ja sa vždy snažím niečo pozmeniť a upraviť podľa môjho vlastného štýlu, aby to nebolo len “skopírované“, ale aby to bolo čo najlepšie a aby s tým bol zákazník spokojný. Ale väčšinou si ľudia nechajú poradiť a nechávajú to na mňa – chodia za mnou s myšlienkou čo by chceli mat v obrázku a ja im vytvorím svoj vlastný návrh, ktorý bude originálny a nik iný ho ešte nemal. Teší ma keď mi zákazníci povedia, že mám voľnú ruku. Najčastejšie miesta, ktoré si ľudia nechávajú tetovať sú – predlaktie, rameno, lýtka, stehná atď., alebo si zvyknú dopĺňať prázdne miesta napríklad na ruke aby vznikol celý tzv. rukáv.

Robíš niečo iné okrem tetovania?

Okrem tetovania robím ešte voľné návrhy v počítači, ktoré neskôr vyvesím na nástenku v mojom profile na sociálnej sieti, na ktoré sa skoro vždy nájde záujemca. Niekedy kreslím návrhy aj ručne :)

Zažil si už počas svojej práce aj kuriózne požiadavky zákazníkov?

Áno, počas svojej práce som už zažil aj kuriózne požiadavky :) Tetoval som jednej zákazníčke realistický motív na rebrá, ktorý sa ťahal cez brucho až tam „dole“. Ale mal som aj jednu zákazníčku v Nemecku, kam chodím pravidelne na hosťovanie do iného štúdia, ktorej som tetoval obe silikónové prsia. A občas mi píšu ďalšie zákazníčky, že chcú tetovanie na rozkrok, no niektoré tetovania odmietam, keďže nerobím všetky druhy tetovaní.

Stalo sa ti už, že nejaký zákazník chcel svoje tetovanie prerobiť či prekryť?

Áno stáva sa mi to často. Nie konkrétne moju tvorbu, ale väčšinou si dávajú ľudia prerábať svoje staré tetovania, ktoré už nechcú alebo ich chcú zvýrazniť a skrášliť.

Spomenieš si na najmladšieho či najstaršieho zákazníka, ktorého si tetoval?

Najmladšieho zákazníka som mal asi 16-ročného. Samozrejme takýto “mladí“ zákazníci musia prísť so zákonným zástupcom. Nerád tetujem takých mladých ľudí, pretože sú ešte nerozhodní a neskôr môžu svoje rozhodnutie oľutovať. A potom je to ťažšie, pretože sa tetovanie buď musí prerobiť na niečo iné a krajšie, alebo sa tetovanie odstraňuje Laserom. Odstránenie tetovania Laserom je trocha zložitejšie, pretože sa rozdeľuje na viac sedení, ktoré sú bolestivejšie ako samotné tetovanie, cenovo drahšie a ostávajú po ňom jazvy. Väčšinou sa to rieši tak, že si ľudia dávajú odstrániť svoje staré tetovanie a následne si po zahojení nechávajú na to spraviť nové tetovanie. Môj najstarší zákazník mohol mať okolo 75 – 80 rokov :)

Pri tetovaní ti asi nesmie chýbať trpezlivosť. Nemajú však s tým a s prípadnou bolesťou problém zákazníci?

Pri menších „kerkách“ je možno minimálna bolesť, no každý človek znáša bolesť inakšie a veľa závisí aj na tom, že kde je tetovanie aplikované, resp. na ktorej časti tela. Sú miesta, kde to bolí viac a miesta, kde to skoro vôbec nebolí. Veľké tetovania (napr. celý chrbát) sa robia na viac sedení. Najviac tetujem jedného zákazníka maximálne 5 hodín, pretože keď tetujem dlhšie je pokožka už dosť podráždená a začervenaná a je to predsa „rana“. Samozrejme medzitým si dávame krátke prestávky, napríklad ak si chce zákazník zafajčiť a jednu dlhšiu prestávku na obed. Po takej dlhšej práci môže zákazník dostať aj “zimnicu“ alebo má zvýšenú teplotu ale na druhý deň je všetko lepšie. Najdlhšie som tetoval svojho kamaráta na Tattoo Show Prešov 8,5 hodín, kde sme mali len 1 krátku prestávku na fajčenie a jednu na obed, pretože motív ktorý som tetoval bol cez celé rebrá od pása až k podpažiu – bol to fakt extrém, tak ako pre neho vydržať ležať pod ihlami, tak aj pre mňa. Týmto by som sa mu chcel aj poďakovať, že vydržal toľko hodín a že zveril svoje telo do mojich rúk, “Ďakujem Filip“. Verte mi, že toľko hodín je fakt ťažko zvládnuť sa sústrediť na jedno miesto a jeden obrázok aj pre tatéra.

Zdobia nejaké tetovania aj tvoje telo?

Áno, mám niekoľko tetovaní aj ja na sebe. Sú rôzne, ale väčšinou mám realistický štýl – Vikingov, nejaké lebky, tváre, tetovacie strojčeky a rôzne. A určite každé jedno moje tetovanie má pre mňa význam alebo je súčasťou nejakej udalosti.

Čo by si zaželal začínajúcim tatérom?

Mladým a začínajúcim tatérom by som chcel odkázať len toľko, nech sa snažia, nech veľa kreslia, skúšajú rôzne techniky, nech sú tvoriví, trpezliví a hlavne nech veľa tetujú. Proste, musí ich to baviť a musia tomu venovať väčšinu svojho času! Len tak sa budú posúvať na ďalšiu úroveň.

Ako trávi umelec, ako si ty svoj voľný čas?

Svoj voľný čas, keď nepracujem, trávim so svojou rodinkou, na ktorej mi veľmi záleží. Mám manželku s ktorou čakáme dcérku, tak sa tešíme. Cez víkendy zvykneme chodiť na výlety mimo mesta, na nákupy, večere alebo niekam len tak si oddýchnuť. Občas si rád zajazdím na motorke. Keďže prichádzajú Vianoce, tak sa pripravujeme na pečenie rôznych koláčov, ozdoby stromčeka, nákupy darčekov a prežitie týchto sviatkov v kruhu rodiny ako sa patrí.

Ďakujeme za rozhovor a želáme veľa úspechov v pracovnom aj súkromnom živote.

Obrazom: Diela rožňavskeho tatéra Matěja
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM