Rastislav Búgel Správy Krimi

Matovič mal použiť svoju matku, aby si znížil základ dane: Výdavky za 60-tisíc

Poslanec Národnej rady SR a líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič použil podľa vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) svoju matku Máriu, aby si znížil základ dane.

Ilustračný obrázok k článku Matovič mal použiť svoju matku, aby si znížil základ dane: Výdavky za 60-tisíc
Zdroj: TASR

Odvoláva sa na uznesenie o zastavení trestného stíhania vedeného pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie spoločnosti regionPress. Denník pripomína, že trestné stíhanie bolo zastavené, lebo skutok je už premlčaný. Informuje o tom dnes denník Plus jeden deň.

Matovič si v roku 2004 vyúčtoval výdavky za používanie auta v hodnote takmer 63 000 eur. Podľa uznesenia daňový úrad Matovičovej firme výdavky neuznal, keďže Matovič nepredložil žiadne podklady.

Líder OĽaNO-NOVA dôvodil tým, že doklady o nákupe pohonných hmôt nemôže predložiť, lebo auto používala jeho matka a tá mu účty nedala. Matovič podľa denníka dodatočne doplnil potvrdenie, že auto mala používať jeho matka, šoféroval on a matka bola spolujazdcom.

Daňový úrad pri kontrole v roku 2008 konštatoval, že cestovné príkazy na Máriu Matovičovú boli vystavené účelovo. Vyšetrovateľ to preveril. Z uznesenia vyplýva, že Matovič najazdil za rok celkovo 223 043 kilometrov pracovných ciest, ale v čase preverovania malo vozidlo najazdených 210 202 kilometrov.

Počas preverovania sa podľa vyšetrovateľa „nezistili možné podozrenia manipulácie s ukazovateľom najazdených kilometrov“. Auto bolo v roku 2014 predané. Podľa údajov z STK malo najazdených 201 000 kilometrov.

Matovič ešte minulý týždeň hovoril, že informácia o inom stave tachometra je pre neho nová. „Nemám si to ako preveriť,“ uviedol vtedy podľa denníka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM