Monika Földešiová Rôzne

Med ako medicína

Zamýšľali ste sa už nad tým, ktorý domáci, či skôr domestifi kovaný živočích je najužitočnejší? Väčšinou vám zrejme myšlienky lietali okolo tých, ktoré nám dávajú mlieko. Rovnako užitočné ako kravy či kozy a ovce sú však aj včely a med, ktorý od nich

Med obsahuje takmer všetky minerály. Jedna polievková lyžica medu ráno nám pomôže pri žalúdočných vredoch, zápche či hnačke, pri chorobách pečene a žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástornika či sliznice hrubého čreva. Posilňuje tiež imunitný systém a je zdrojom okamžitej energie pri fyzickom a psychickom vyčerpaní. Lyžica medu večer zase pomáha proti nespavosti, nepokojnému spánku, nervozite a podráždenosti. Med liečivo pôsobí aj pri angíne pectoris a ďalších srdcových ťažkostiach. Med obsahuje v takmer ideálnej forme železo, ktoré podporuje krvotvorbu. Telo ho dokáže využiť takmer stopercentne. Pri chrípke sa nám zvýši teplota, potíme sa a z tela sa vytráca draslík, čo je príčinou bolesti vo svaloch. Pomáha draslík obsiahnutý v mede, ktorý pridávame pacientovi do vlažného čaju. Keby sa totiž strata draslíka prehĺbila, došlo by k svalovým kŕčom či dokonca k poruchám srdcovej činnosti, lebo srdcový sval tiež potrebuje pre svoj správny chod dostatok draslíka.

Obohatený a „obohatený“ Keď je med umelo obohatený fermentovaným peľom, podporí ľudí, ktorí musia zvládať veľké stresy a duševné vypätia, pomôže pacientom po ťažkých vyčerpávajúcich chorobách, po operáciach a úrazoch. Posilní tiež telo po srdcovom infarkte či mozgovej mŕtvici. Niektorí lekári odporúčajú takýto peľom obohatený med aj pacientom trpiacim aterosklerózou, či akútnymi a chronickými ochoreniami pečene. Pravda, používať treba kvalitný med, ktorý nie je „obohatený“ dovozovým medom s problematickou kvalitou. Taký ponúkajú predajcovia, ktorí chcú prilákať zákazníkov nižšou cenou, no spolu s ňou minimalizujú aj liečebné účinky takéhoto pochybného medu, ktorý môže mať aj negatívne účinky na naše zdravie. Je to niečo podobné ako keď obchodníci rozohrievajú med pri vyšších teplotách, aby zostal trvalo tekutý a nekryštalizoval sa. Potom sa však z neho stane už len sladká kaša bez vône, chute, no najmä liečebných účinkov. Najkvalitnejší med je ten, ktorí po čase kryštalizuje.

Vyššia dávka antioxidantov Alergie pri požívaní medu sa vyskytujú len zriedkavo, lebo ide o prírodný produkt. Včela je totiž akýmsi biologickým fi ltrom. Keď sa pri zbere otrávi toxickou látkou, nedoletí s nákladom do úľu a cestou zomrie. Med môže znečistiť a sfalšovať jedine človek z túžby po zisku. Aj čistý med však nie je vhodný pre ľudí vyčerpaných a preťažených stresom, pre tehotné ženy a pacientov, ktorí trpia nedostatočnosťou srdca či obličiek. Užívania medu sa musia vzdať aj diabetici. Med je veľmi kalorický. Je síce zdravšie sladiť medom ako cukrom, lebo fruktóza a glukóza v mede sú oproti sacharóze v cukre ľahšie stráviteľné, no ani sladenie s medom netreba preháňať. Oproti uhlohydrátom s vyšším glykémovým indexom (hroznový či trstinový cukor), ktoré stupňujú vylučovanie inzulínu, čím dochádza k rýchlejšej únave, pôsobí med relatívne pozvoľne na hladinu cukru v krvi. Preto ho odporúčajú športovcom a ľuďom cvičiacim vo fi tness a fi tcentrách.

Všeliek propolis Medzi ďalšie produkty včiel patrí aj propolis a materská kašička. Propolis je vlastne zmes včelieho vosku a živíc, ktoré včely zbierajú z rastlín, najmä z kvetných a listových pukov stromov a krov. Má výrazné farmakologické využitie. Napríklad pôsobí protizápalovo, dezinfekčne a podporuje hojenie rán. Pôsobí aj antiviroticky, tlmí bolesť a usmrcuje baktérie. Je vynikajúcim liekom na opary (ak samozrejme) nie je človek na neho alergický, pomáha pri liečbe hemeroidov a využíva sa aj v boji proti paradentóze.

Kašička na srdce Materská kašička je kŕmna kašička, ktorú vylučujú robotnice včely medonosnej a kŕmia ňou včelí plod a larvy budúcej včelej matky. Tento včelí produkt pomáha pri liečení epilepsie. Krátkodobé užívanie včelej kašičky má pozitívne účinky pri mŕtvici, Parkinsonovej alebo Alzheimerovej chorobe. Materská kašička má aj výrazné protistresové a antibiotické účinky, zlepšuje činnosť srdca, zvyšuje životnú silu a zlepšuje psychický stav. Takisto zlepšuje využitie vápnika v organizme a tak tlmí rozvoj osteoporózy. Materská kašička sa neodporúča užívať tehotným ženám, deťom a ľuďom, ktorí sú na ňu alergickí.

Niet nad domáci med Ak ste sa rozhodli osladiť si život medom, možno treba ešte spomenúť, že je dôležité, aby včelstvá neboli liečené antibiotikami, pretože sa následne dostávajú priamo do medu. Na záver ešte jedna dobrá správa o mede. Už dávno sa vie, že med je bohatý na antioxidanty. Čím je med tmavší, tým je v ňom antioxidantov viac. Výskumníci z Illinoiskej univerzity v Chicagu pravidelne analyzovali krv 25 mužov vo veku od 18 do 68 rokov a zistili, že keď skúmané osoby skonzumovali denne štyri lyžice medu rozpustené vo vode, stúpla hladina antioxidantov v ich krvi, čo umožnilo výraznejšie eliminovať účinky voľných radikálov poškodzujúcich bun­ky.

Vedeli ste že, …

  • kombinácia medu s citrónovou šťavou je nielen výborným pomocníkom pri prechladnutí, ale aj pri chorobách srdca, napr. pri nepravidelnosti srdcového rytmu,
  • medovicové medy, teda medy, ktoré sú „zozbierané“ z ihličnatých stromov, pomôžu pri vysokom krvnom tlaku a dokážu ho znížiť. Med totiž obsahuje acetylcholín alebo len cholín, ktorý rozširuje cievy. Tieto medy sa používajú aj pri liečení pacientov s chorými obličkami alebo v prípade chorých na pľúca (TBC),
  • osobitnú skupinu tvoria kvetové medy, ktoré sa odporúčajú najmä pre deti a pre ľudí po ťažkých operáciách a úrazoch. O mede je známe, že pomáha pri obnove ľudského tkaniva.

Viac info aj na www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM