Webnoviny - Svet

Medveď sa radil, ako predávať emisné kvóty

WEBNOVINY.SK

Jozef Medveď Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Slovensko chce využiť skúsenosti Českej republiky s predajom voľných emisných kvót, za ktoré naši susedia zinkasovali miliardy českých korún na ekologické projekty. Podľa agentúry MEDIAFAX to uviedol minister životného prostredia ČR Jan Dusík po rokovaní so svojím slovenským partnerom Jozefom Medveďom. „Slovensko zaujíma, ako je Česko úspešné. Konkrétne – ako výhodný je priamy predaj emisných kreditov, ktorý praktizuje ČR,“ uvádza v správe MEDIAFAX, ktorý dodáva, že „Slováci totiž svoje emisné kvóty predávali za polovičnú cenu pomocou sprostredkovateľa“. Ministri sa stretli v Prahe. „Rokovali sme aj o ďalšom vývoji cien povoleniek na svetových trhoch a koľko bude potenciálnych kupcov,“ poznamenal Dusík.

Ekonomická kríza podľa českého ministra výrazne zmenila situáciu na trhu s povolenkami. „V dôsledku hospodárskeho prepadu klesla aj priemyselná výroba a tým aj záujem o emisné kredity,“ vysvetlil. Preto Česko tento rok pravdepodobne nepredá toľko povoleniek ako v minulosti. „Skôr to budú menšie objemy,“ potvrdil Dusík.

Česko bude spolu so Slovenskom sledovať vývoj na trhoch s voľnými emisnými kvótami, potenciálnych kupcov a o aký objem kvót je záujem. Doteraz ČR zarobila na predaji voľných emisných kvót približne 17 miliárd českých korún, ktoré sú určené pre štátny program Zelená úsporám. Právo predať emisné kredity získala Česká republika vďaka tomu, že znížila svoje skleníkové emisie k roku 2008 o približne 24 percent v porovnaní s rokom 1990, v Kjótskom protokole sa pritom zaviazala k zníženiu emisií o osem percent.

Predaj kreditov podlieha prísnym pravidlám. Výnosy musí Česko použiť rovnako ako ďalšie krajiny predávajúce kredity len na špeciálne programy, ktoré emisie skleníkových plynov znižujú. Hovorkyňa slovenského ministerstva životného prostredia Jana Kaplanová po rokovaní vydala tlačovú správu, v ktorej uvádza, že v posledných šiestich mesiacoch je to už druhé stretnutie zelených rezortov na najvyššej úrovni, čo svedčí o skutočnosti, že napriek zmenám na postoch ministrov životného prostredia na Slovensku ako aj v Českej republike počas uplynulých mesiacov je spolupráca oboch rezortov živá. „Toto bilaterálne rokovanie prinieslo nové konkrétne témy spolupráce zelených rezortov na oboch stranách práve v oblastiach, ktorých význam v súčasnosti prudko narastá, sú nimi zmena klímy, zelené investície“, uviedol minister Jozef Medveď.

SITA/MEDIAFAX

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM