Webnoviny - Svet

Medvedev zagratuloval Janukovyčovi k víťazstvu

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP

MOSKVA 9. februára (WEBNOVINY) – Ruský prezident Dmitrij Medvedev slávnostne pogratuloval Viktorovi Janukovyčovi k jeho víťazstvu v prezidentských voľbách. V utorok o tom informoval Kremeľ. Medvedev v telefonickom rozhovore „pogratuloval V. Janukovyčovi k zavŕšeniu volebnej kampane vysoko ohodnotenej medzinárodnými pozorovateľmi a k úspechu dosiahnutom v prezidentských voľbách,“ píše sa v oficiálnom stanovisku Kremľa.

Podľa neúplných výsledkov druhého kola prezidentských volieb, ktoré v utorok po zrátaní 99,91 percenta hlasov zverejnila ukrajinská ústredná volebná komisia, získal Janukovyč 48,95 a Julija Tymošenková 45,48 percenta hlasov. Premiérka však prehru vo voľbách zatiaľ stále odmieta priznať.

Nový ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Novým prezidentom Ukrajiny sa podľa oficiálnych neúplných výsledkov stal Viktor Janukovyč, ktorý v druhom kole porazil súčasnú premiérku Juliju Tymošenkovú. Agentúra SITA prináša jeho krátky profil.

Viktor Fedorovyč Janukovyč sa narodil v roku 1950 vo východoukrajinskom meste Jenakijev. V roku 1980 úspešne ukončil štúdium na doneckej technickej univerzite, no disponuje aj diplomom z medzinárodného práva, ktorý získal o 21 rokov neskôr. Do politiky vstúpil v roku 1996 a rok na to sa stal gubernátorom Doneckej oblasti. V roku 2002 sa prvýkrát stál premiérom Ukrajiny a rok neskôr aj lídrom Strany regiónov.

V roku 2004 s podporou vtedajšieho prezidenta Leonida Kučmu kandidoval na post hlavy štátu a pôvodne voľby aj vyhral. Po masívnych protestoch označovaných ako oranžová revolúcia sa však muselo druhé kolo opakovať. Objavili sa totiž vážne podozrenia z manipulácie hlasovania v Janukovyčov prospech. Ten nakoniec v opakovanom súboji s prozápadne orientovaným Viktorom Juščenkom prehral. Malou náplasťou bol však návrat do premiérskeho kresla v roku 2006, keď nahradil Juliju Tymošenkovú. Na svojom poste však vydržal iba rok a po parlamentných voľbách ho opäť vystriedala Tymošenková.

Janukovyč má dobré vzťahy s Ruskom a vládnucou stranou premiéra Vladimira Putina Jednotné Rusko. Sám ovláda ruštinu lepšie ako ukrajinčinu a navrhoval jej uzákonenie ako druhého úradného jazyka. Pred voľbami deklaroval, že chce mať dobré vzťahy s Ruskom aj EÚ. Naopak, vstup Ukrajiny do NATO, rovnako ako Moskva, odmieta. Pripustil však vyhlásenie referenda o tejto otázke.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM