Regióny Rôzne

Medzi Bratislavou a Viedňou začína premávať umelecký vlak

Prezidenti Rakúska a Slovenskej republiky dnes oficiálne spustili nové umelecké vlakové spojenie medzi Viedňou a Bratislavou.

Ilustračný obrázok k článku Medzi Bratislavou a Viedňou začína premávať umelecký vlak
Zdroj: Facebook

Projekt T.R.A.M. – špeciálne upravené vlakové spojenie medzi Bratislavou a Viedňou, ktorého úlohou je cestujúcim priblížiť historickú a kultúrnu blízkosť oboch krajín – odštartovali v pondelok (19. 2. 2018) vo Viedni prezident SR Andrej Kiska a jeho rakúsky kolega Alexander Van der Bellen.

11-krát denne

Netradičná galéria súčasného umenia bude do novembra premávať v pravidelnom vlakovom spojení medzi viedenskou a bratislavskou hlavnou stanicou jedenásťkrát denne.

Obaja prezidenti sa na vagóny umeleckého vlaku aj podpísali a zhodli sa na tom, že tento projekt je symbolickým vyjadrením priateľských vzťahov a silných väzieb medzi Rakúskom a Slovenskom.

Výstavy i divadlá

Vo vlaku si cestujúci budú môcť prezrieť rozličné výstavy súčasného umenia. Cestovanie obohatí i hudobný či divadelný festival. Nebude v ňom chýbať ani priestor na diskusie, prezentácie a prednášky významných hostí z oblasti umenia, kultúry a diplomacie. Tie by mali prebiehať každú stredu večer.

Poslaním projektu T.R.A.M je podporiť kultúrnu mobilitu a ponúknuť netradičný umelecký zážitok, ktorý cestovanie obohatí o prekvapivé stretnutia so súčasným umením.

Spomienka na viedenskú električku

Názov projektu sa viaže na viedenskú električku, ktorá od roku 1914 spájala Viedeň a Bratislavu. Viedenčania na nej chodili na kávu a do opery do Bratislavy, Bratislavčania zase do Viedne.

Myšlienka vytvorenia tohto projektu vznikla pri príležitosti viacerých významných výročí roku 2018 a pri príležitosti 25 rokov bilaterálnej spolupráce Rakúska a Slovenska. Projekt iniciovalo veľvyslanectvo Rakúskej republiky v Bratislave a vznikol v spolupráci slovenských a rakúskych železníc.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM