Peter Simon Rôzne

Mesiac nad Rožňavou predviedol zvláštne divadlo. TAKTO sme ho zachytili na foťák

Aj Rožňavčania mohli byť svedkami pútavého nebeského úkazu, ktorý sa udial nad našimi hlavami v skorých ranných hodinách. Ak ste to nestihli, prinášame vám fotografie.

Ilustračný obrázok k článku Mesiac nad Rožňavou predviedol zvláštne divadlo. TAKTO sme ho zachytili na foťák
5
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V noci z piatka na sobotu mohli Rožňavčania pozorovať výrazné polotieňové zatmenie Mesiaca. Ako sme zistili, nejednalo sa o zatmenie, kedy sa Mesiac dostal do plného zemského tieňa, ale o prípad, kedy vstúpi do tzv. polotieňa Zeme.

Predseda Astronomického klubu Košice, Jaroslav Merc nás informoval, že ak by sme boli pri tomto polotieňovom zatmení na povrchu Mesiaca, videli by sme ako Zem takmer úplne zakryje Slnko.

Počasie nadšencom nevšedných úkazov doprialo a tak si mohli Rožňavčania spomínané výrazné polotieňové zatmenie Mesiaca naplno vychutnať. Ak ste to nestihli nezúfajte. Zábery z Rožňavy nájdete v našej galérii.

Pri maximálnej fáze úkazu sa Mesiac priblížil k plnému zemskému tieňu na 0,02°, čo je považované za neistotu hranice tieňa v rámci jeho neostrosti. „Pri maximálnej fáze zatmenia bola intenzita mesačného jasu nižšia cca o 3,5%. Začiatok zatmenia podľa Merca v našich končinách nastalo o 23:32 SEČ, jeho koniec o 3:55 SEČ. V tých fázach však zatmenie bolo očami nepostrehnuteľné. Pozorovateľné očami následne bolo v čase maxima o 1:44 SEČ a približne 25 minút pred a po ňom,“ dodal Merc.

Mesiac sa vtedy nachádzal nad juhovýchodným obzorom a bol tmavší na svojom hornom okraji, čo vidieť aj na našich fotkách.

Najbližšie čiastočné zatmenie Mesiaca bude 7. augusta 2017 a úplné 27. júla 2018.

Obrazom: Mesiac nad Rožňavou predviedol zvláštne divadlo.
5
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM