Správy Rôzne Zo Slovenska

Mestá a obce sa pripravujú na Dušičky: Upravujú areály cintorínov

Samosprávy miest a obcí na Slovensku sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých (1.11.) a Pamiatku zosnulých (2.11.).

Ilustračný obrázok k článku Mestá a obce sa pripravujú na Dušičky: Upravujú areály cintorínov
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Blížiacim sa sviatkom predovšetkým prispôsobujú správu cintorínov a ďalších pietnych miest, ktoré prevádzkujú na svojom území. „Pripravujú sa tak, aby v rámci svojich možností vytvorili čo najdôstojnejšie podmienky spomínania na zosnulých na miestach posledného odpočinku,“ informoval hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

Úprava cintorínov

Ide napríklad o odstraňovanie lístia, zabezpečovanie prístupu k úžitkovej vode, rozmiestnenie odpadkových košov a veľkoobjemových kontajnerov pre pozostalých, ktorí upravujú hroby príbuzných.

V niektorých prípadoch podľa hovorcu osadzujú tzv. sviečkomaty, predlžujú tiež prevádzku verejného osvetlenia, pristupujú k regulácii dopravy, prípadne posilňujú spoje mestskej hromadnej dopravy a hliadky mestskej a obecnej polície.

Predĺžené otváracie hodiny

„V dušičkovom období samosprávy tiež predlžujú otváracie hodiny na cintorínoch,“ dodal Kaliňák. Samosprávy o tom informujú aj prostredníctvom svojich webových stránok, respektíve stránok prevádzkovateľa cintorína, ale taktiež na úradnej tabuli, v miestnych novinách a iných médiách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM