Správy Hokej

Mesto bude musieť investovať do zimného štadióna, hoci ho ešte spláca

Stále splácame úver 70 miliónov eur za rozsiahlu rekonštrukciu štadióna v roku 2011 a už doň musíme opäť investovať,

Ilustračný obrázok k článku Mesto bude musieť investovať do zimného štadióna, hoci ho ešte spláca
3
Galéria
Zdroj: TASR

Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave prešiel pre Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011 rozsiahlou rekonštrukciou za viac ako 70 miliónov eur.

Ďalšia investícia

Hlavné mesto túto obnovu ešte spláca a už bude musieť do štadióna opäť investovať. Bratislava totiž v roku 2019 bude opäť hostiť svetový šampionát v ľadovom hokeji, no podľa primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala štadión na to nie je zatiaľ pripravený, pretože niektoré zariadenia v ňom sú už v zlom stave či na konci životnosti.

„Budeme musieť z rozpočtu mesta vyčleniť ďalšie státisíce eur na také opatrenia, aby tam nebola ohrozená bezpečnosť návštevníkov a hráčov,“ povedal Nesrovnal. Na štadióne je podľa primátora v zlom stave chladiace zariadenie, obnoviť treba mantinely, sklá či šatne.

„Nezaplatíme však ani jedno euro bez náležitej kontroly, bez toho, aby sme sa presvedčili, že skutočne je situácia tak vážna,“ povedal Nesrovnal. Na stredajšom mestskom zastupiteľstve chce preto požiadať mestského kontrolóra, aby vykonal čo najskôr kontrolu týchto zariadení a potvrdil, alebo vyvrátil potrebu ich výmeny či rekonštrukcie.

Bratislava pritom ešte v roku 2018 zaplatí poslednú splátku šesť miliónov eur za rozsiahlu rekonštrukciu štadióna v rokoch 2009 až 2011. „Je to paradox, že ešte splácame úver a už musíme do toho zároveň investovať,“ priznal Nesrovnal.

Nutné opravy

Ako tvrdí, prechádzajúce vedenie mesta ponúklo Zimný štadión Ondreja Nepelu pre Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2019 a pre magistrát je to záväzkom. „Musíme ho však ponúknuť v prevádzkyschopnom a bezpečnom stave,“ skonštatoval primátor.

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) už poslal prevádzkovateľovi štadióna – Správe telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) hlavného mesta zoznam nevyhnutných vecí, ktoré treba v hokejovej aréne zrekonštruovať či doplniť. Majstrovstvá budú prebiehať aj v Košiciach a SZĽH tvrdí, že komunikuje na obidvoch stranách s majiteľmi štadiónov.

„Zhodnocujeme, čo je skutočne potrebné na to, aby sa na nich mohli uskutočniť majstrovstvá sveta. Nie sú to žiadne prehnané požiadavky, len štandard, ktorý musí hala spĺňať pri organizovaní svetového šampionátu,“ uviedol zväz s tým, že si bude štadióny počas majstrovstiev len prenajímať. Aby sa šampionát mohol uskutočniť na dôstojnej úrovni, musia sa podľa SZĽH majitelia štadiónov postaviť k situácii zodpovedne a zrealizovať nutné opravy.

Bratislavský mestský poslanec a predseda mestskej komisie pre školstvo, vzdelávanie a šport Rastislav Žitný uviedol, že zimný štadión výraznú rekonštrukciu nepotrebuje. O požiadavkách SZĽH však už počul. „Budeme sa nimi zoberať aj v komisii pre školstvo, vzdelávanie a šport. Som presvedčený, že prípadné náklady pre úpravu na majstrovstvá sveta by mal znášať SZĽH alebo štát,“ skonštatoval.

STaRZ uviedol, že v stredu bude k tejto téme zvolaná tlačová konferencia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM