Zuzana Jakubičková Regióny

Mesto Hlohovec predstavilo nové logo a knihu Mariána Kamenčíka

Knihu Mariána Kamenčíka s názvom Vďačná pamiatka fraštackému richtárovi slávnostne pokrstili bobuľami hlohu. Nebola to však jediná slávnostná udalosť. Svetlo sveta uzrelo aj nové logo mesta Hlohovec.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Hlohovec predstavilo nové logo a knihu Mariána Kamenčíka
Foto: Zuzana Jakubičková / Zdroj: Dnes24.sk

Kniha sa zaoberá literárnou pamiatkou, ódickou básňou neznámeho autora z roku 1827 na vtedajšieho richtára Jána Híroša a cez ňu približuje atmosféru mesta Hlohovec na začiatku 19. storočia. „Báseň má plný názov Vděčná památka vysoce vážného a velmi slovutného muže Híroš Jánoša privilegiátneho městečka Fraštáku od roku p. 1823 až do roku 1827 velmi dobře zaslužilého richtáre zapsaná od Prítele Vprimného. Sprostredkúva nielen dobový estetický vkus a literárnu kultúru, tiež autenticky zobrazuje historické udalosti v meste, predstavuje jeho významné osobnosti a popisuje rôzne javy, ktoré boli súčasťou každodenného života Hlohovčanov,“ uviedol autor knihy Marián Kamenčík.

Marián na knižke pracoval tri roky a jeho mladý zjav zaskočil aj samotného primátora mesta. Je vysokoškolsky vzdelaný a zaoberá sa hlavne literárnou tvorbou 18. a 19. storočia. Patrí do zoskupenia Ex libris ad personam Hlohovec, kde si ho veľmi považujú a chvália.

Krstnými rodičmi sa stali primátor mesta Hlohovec Peter Dvoran a riaditeľ Vlastivedného múzea Jozef Urminský. Knihu pokrstili červenými bobuľami hlohu.

Nové mestské logo

Súťaž o nové logo mesta bola vyhlásená začiatkom roka. Do súťaže bolo predložených 27 návrhov. Primátor mesta vymenoval komisiu, ktorá na základe stanovených podmienok vybrala 5 konečných návrhov. Z týchto piatich návrhov mali občania možnosť zvoliť ten najlepší prostredníctvom hlasovania.

Súťaž vyhral Juraj Gejdoš z Topoľčian. Jeho návrh získal v ankete 2242 hlasov. Logo je navrhnuté v bielo – červených farbách. Ikonu mesta znázorňuje malé „h“, ktoré predstavuje začiatočné písmeno názvu mesta. Vľavo hore je ukončené siluetou čiastočne zobrazujúcou vežu Kostola sv. Michala archanjela v Hlohovci. V pravo pokračujúca časť písmena „h“ evokuje vstupnú bránu.

Použitá je červená farba, pripomínajúca zafarbenie zrelých plodov rastliny hloh, podľa ktorej je pomenované mesto Hlohovec. Farba odkazuje tiež na dynamiku, atraktivitu, priateľstvo, lásku a aktívny prístup mesta.

Mesto Hlohovec predstavilo nové logo a knihu Mariána Kamenčíka
11
Galéria
Foto: Zuzana Jakubičková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM