Lucia Lauková Regióny

Mesto Vysoké Tatry prehralo dlhoročný súdny spor: Prišlo o miliónové pozemky

Súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľom Milbach sa ťahal dlhých 12 rokov. Najvyšší súd SR rozhodol.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Vysoké Tatry prehralo dlhoročný súdny spor: Prišlo o miliónové pozemky
Zdroj: TASR

Mesto Vysoké Tatry prehralo súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľom Milbach – pozemkové spoločenstvo o dôležité pozemky, ktorý trval 12 rokov. Na pozemkoch stojí napríklad Mestský úrad v Starom Smokovci, park, sú tam aj parkoviská a ďalšie mestské nehnuteľnosti. Ide o viac ako 130 000 metrov štvorcových pozemkov s hodnotou viac ako tri milióny eur.

Rozhodnutie súdu

„Najvyšší súd SR rozhodol 23. augusta a rozsudok Krajského súdu v Prešove potvrdil. Rozsudok ešte nie je vyhotovený,“ uviedol hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík s tým, že rozsudok bude účastníkom sporu doručovať Krajský súd v Prešove. Poslanec mesta Vysoké Tatry Jozef Janiga tvrdí, že samospráva musí získať všetky možné informácie súvisiace s majetkovoprávnym vyrovnaním týchto pozemkov, ale musí zistiť aj možné riziká, náhrady a finančný dosah na samosprávu. „Obávam sa následných možných dopadov, ktoré ešte len vzniknú a tie môžu mať vážny dopad na samosprávu. Nechcem to prirovnávať k mestu Martin, ale tie scenáre nie sú najlepšie. Verím, že nájdeme také riešenie, aby sme tomu predišli,“ povedal Janiga.

Mimosúdnu dohodu odmietli

Poslanci mesta v januári tohto roku odmietli mimosúdnu dohodu, ktorú navrhoval Milbach. Pozemkové spoločenstvo vtedy požadovalo zmenu územného plánu, ktorá by mala viesť k prijatiu výnimiek a vytvoreniu stavebných pozemkov.

Primátor s tým nepočítal

„Je to až potupujúce rozhodnutie. Veľmi som s tým nepočítal, ale Najvyšší súd rozhodol a my sme povinní to rešpektovať. Zatiaľ nemáme písomné stanovisko. Keď príde, vyjadríme sa,“ uviedol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Podľa neho ide o vážnu situáciu, ale nie neriešiteľnú. Mesto sa bude musieť s Milbachom dohodnúť. Na kúpu pozemkov však potrebné financie nemá. Za nájom by musela samospráva platiť ročne zhruba 418 000 eur, pričom Milbach by mohol za posledné tri roky požadovať aj trojnásobok tohto nájmu.

Pozemky ešte v 19. storočí kúpili predovšetkým Nemci, išlo o predchodcov z Milbachu. Po ich násilnom vysťahovaní ich získal štát a po vzniku mesta pripadli samospráve Vysokých Tatier.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM