Správy Správy

Mesto začalo pracovať na cyklotrase, ale... došlo k výrubu 56 stromov: Aha, akú rozlúčku pripravujú nespokojní ľudia!

Mnohých milovníkov cyklistiky potešila informácia o výstavbe nového cyklochodníka popri rieke Hornád. Výstavba novej cyklotrasy si však vyžiadala aj výrub 56 stromov. Novovešťania spísali petíciu na ich záchranu a toto v našom meste pripravujú...

Ilustračný obrázok k článku Mesto začalo pracovať na cyklotrase, ale... došlo k výrubu 56 stromov: Aha, akú rozlúčku pripravujú nespokojní ľudia!
Zdroj: Dnes24.sk

Spišská Nová Ves pripravuje časť výstavby cyklotrasy pri rieke Hornád. Nový cyklistický chodník bude situovaný v intraviláne mesta a mal by prechádzať územím mestskej zástavby po pravom nábreží v smere toku rieky Hornád.

Petícia za záchranu stromov

Ako prvá sa začala minulý týždeň realizovať 450 metrov dlhá trasa od Leteckej po Gorkého ulicu. Jej súčasťou bol aj výrub 56 borovíc v lokalite pri zimnom štadióne. Proti výrubu sa postavili niektorí obyvatelia Spišskej. Dokonca vznikla petícia na ich záchranu.

Autorkou petície za záchranu stromov je mladá študentka Právnickej fakulty Masarykovej univerzity zo Spišskej Novej Vsi. V petícii žiadala mesto o zmenu projektu cyklotrasy tak, aby nedošlo k výrubu stromov. Petícia vznikla pár dní pred začatím výrubu a podpísalo ju na facebooku viac ako 1500 obyvateľov nášho mesta. K výrubu však aj tak napokon došlo.

Mesto vysadí trojnásobok

Ako uviedla prednostka Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi Jela Bednárová, mesto prihliadalo na odborné stanoviská a každý výrub citlivo zvažovalo. „Odstránené dreviny, ktoré sú prevažne v zlom stave, nahradí mesto až trojnásobným počtom nasadených nových stromov (pričom povinnosťou je iba dvojnásobok). Výstavba podlieha prísnemu povoľovaciemu procesu príslušných úradov a v prípade povolenia aj už spomínanej náhradnej výsadbe dvoj-trojnásobného počtu stromov,“ píše sa na FB mesta.

„Za každý strom, ktorý musel byť v posledných rokoch odstránený pre zlý zdravotný stav, či z iných technických príčin, boli vysadené minimálne dva nové stromy. Okrem toho prebieha v meste výsadba stromov poľa schváleného plánu, aby v budúcnosti „nestáli v ceste“ plánovaným projektom. Veľkú pozornosť venujeme obnove „dožívajúcich“ stromov, postupne zeleň omladzujeme, aby aj v budúcnosti boli v meste zdravé stromy,“ uviedol na FB mesta primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

Podľa slov kompetentných za posledné štyri roky bolo v meste vysadených minimálne 550 nových stromov a 2200 okrasných kríkov. S výrubom stromov sa začalo v piatok 18.marca. Nespokojní obyvatelia pripravujú na sobotu 26.marca symbolickú rozlúčku s vyrúbanými stromami, ktorá sa bude konať o 14.00 na ulici Šestnástka.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM