Zlatica Gregorová Regióny Krimi

Mestskí policajti s DNA pastou: Už v júli chcú v Šali značiť bicykle

Šalianski mestskí policajti plánujú využívať modernú pomôcku. Mala by zabezpečiť veci proti krádežiam.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti s DNA pastou: Už v júli chcú v Šali značiť bicykle
Zdroj: TASR

Už počas tohto leta by sa chceli do označovania pustiť. Každý človek na svete má veci, ku ktorým má určitý vzťah. Ak sú
zároveň i potrebným dopravným prostriedkom, o to viac si ich stráži a chráni. Bicykel patrí k obľúbeným a hojne využívaným na prepravu do práce, či za relaxom.

Špeciálna pasta proti dlhoprstým

V poslednom čase v Šali pribúda počet sťažností ohľadom ich odcudzenia. K tomu, aby sa k vášmu bicyklu nedostali dlhoprstí, vám pomôžu miestni policajti. Príslušníci Mestskej polície Šaľa prichádzajú s prevratnou novinkou. Chcú využiť syntetickú pastu DNA. Tou budú označovať bicykle.

V týchto dňoch šalianski mestskí policajti na svojom webe, msp.sala.sk. oznámili, ako to bude prebiehať. „Bicykel bude po aplikovaní syntetickej DNA označený výstražnou nálepkou, ktorá informuje o takomto značení, čo by malo zlodeja odradiť od jeho úmyslu bicykel odcudziť. Toto značenie je po vytvrdnutí neviditeľné a prakticky sa nedá odstrániť. Bicykel je po označení zaznamenaný v chránenej elektronickej databáze, čím sa vytvára okamžité spojenie medzi akýmkoľvek nájdeným bicyklom a jeho majiteľom, čo umožňuje veľmi rýchlu identifikáciu nájdeného bicykla.“

Označený bicykel už v júli

Kvôli tomu, aby policajti vedeli, s akým záujmom o označovanie pastou DNA môžu počítať, v súčasnosti ponúkli možnosť, prihlasovať sa a to priamo v priestoroch mestskej polície. Označovacích sád majú obmedzené množstvo, preto sa rozhodli pre túto formu. „Jedna ampulka pasty sa dá použiť na označenie viac kusov bicyklov. Keďže označovanie potrvá istý čas, kvôli viacerým úkonom s tým spojených, zisťujeme predbežný záujem u obyvateľov nášho mesta,“ hovorí veliteľ štatistiky a evidencie MsP Šaľa, Ján Komjáthy.

Táto činnosť si podľa slov Jána Komjáthyho vyžaduje očistenie bicykla, samotné označenie DNA pastou, schnutie, zhotovenie evidenčnej karty, fotografovanie bicykla a pod., čo potrvá istý čas. Po zistení presného počtu záujemcov ich následne počas júla budú predvolávať na istý deň a hodinu. V týchto chvíľach už o označenie svojho dvojkolesového obľúbenca prejavilo záujem približne 10 ľudí.

Foto : ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM