Martin Sýkora Regióny Regióny

Mestskí policajti s tromi kolieskami navyše: Poprad zažije elektronickú novinku

Aj Podtatranci kráčajú s dobou. Nové vybavenie pre mestskú políciu je trendové a ekologické.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti s tromi kolieskami navyše: Poprad zažije elektronickú novinku
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Takzvané „trajky“ sú poháňané elektromotorom a dva kusy majú mestskí policajti v Poprade na trojtýždňovom testovaní. Vedenie radnice uvažuje nad kúpou trendového vybavenia. „Myslím, že by to malo opodstatnenie pri hromadných akciách, pri podujatiach, ktoré organizujeme na námestí a pri športových akciách na štadióne alebo pri aréne,“ povedal primátor Popradu Jozef Švagerko.

K dispozícii majú mestskí ochrancovia zákona dva typy – prvý trikke nižšej a druhý vyššej kategórie. Policajt dokáže na stroji vyvinúť rýchlosť do 50 km/h pri dojazde 25 – 30 km na jednu batériu. Jej dobitie trvá 4 hodiny. „Trajky“ sú skladné, ľahko sa s nimi manipuluje. Cena za kus sa pohybuje od 2800 eur vyššie, záleží od kategórie.

„Môže to chodiť po chodníku, po ceste. V obci je to zefektívnenie hliadkovej služby, aby sme boli čo najrýchlejšie na mieste, kde potrebujeme byť,“ vysvetlil riaditeľ Mestskej polície v Poprade Štefan Šipula a zároveň dodal: „Každý policajt, ktorý na tom bude jazdiť, vyplní dotazník. Chceme zistiť klady aj zápory, aké to má v praxi výhody a nedostatky. Po testovacej prevádzke to vyhodnotíme.“

Naučiť sa jazdiť na „trajku“ trvá 5 minút a menej. Ovládanie je veľmi jednoduché a vďaka elektropohonu sú stroje ekologické. Vedenie mesta netají záujem, mať takýchto pomocníkov v trvalom vybavení už toto leto. „Také niečo by sme mohli v Poprade využiť,“ konštatoval Jozef Švagerko.

Mestskí policajti s tromi kolieskami navyše
5
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Mestská polícia testuje trojkolky
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM