Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Michalovský veterinár radí psíčkarom: Informácie, ktoré je dobré cez zimu vedieť!

Známy michalovský veterinár Peter Kocák nám poskytol hneď viacero informácií a rád, ktoré sa psíčkarom počas zimy zídu.

Ilustračný obrázok k článku Michalovský veterinár radí psíčkarom: Informácie, ktoré je dobré cez zimu vedieť!
3
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

S michalovských veterinárom Petrom Kocákom sme vám na našom spravodajskom portáli len nedávno priniesli veľký rozhovor. Tentokrát vám prinášame jeho rady, ktoré v zime ocenia najmä majitelia psov.

Pomôžu aj krémy

Chladné počasie môže byť pre vášho štvornohého priateľa nebezpečné a spôsobiť mu aj zdravotné problémy. Podľa michalovského veterinára Petra Kocáka sú na tom horšie v zime aj psy, ktoré majú problémy pohybového aparátu. Okrem toho havkáčom škodia presuny z teplého na chladný vzduch, šmykľavý ľad či posypová soľ na chodníkoch. Podľa spomínaného veterinára z Michaloviec sú labky psov v zime vystavené nebezpečenstvu.

„Soľ robí svoje. Mačky sú na tom lepšie, pretože sú vyzbrojené hrubšou rohovinou na svojich labách než psy. Soľ je pre psy veľmi agresívna,“ povedal Kocák. Doplnil, že soľ, ktorá ľahko preniká malými trhlinkami v rohovine, dokáže psa poriadne potrápiť. „Najlepšie by bolo vyhýbať sa v zime posypaným chodníkom, ale to sa väčšinou nedá,“ uviedol.

Peter Kocák však zároveň poradil, ako chrániť vašich štvornohých miláčikov. „Existujú prípravky, ktoré chránia labky. Krémy, vazelína, či psie topánky.“

Chlad znášajú rozdielne

Podľa slov spomínaného veterinára, chlad a mráz znášajú jednotlivé plemená rozdielne. Reakcia psa na zimu závisí najmä od jeho veku, veľkosti a stavby tela, no i od jeho zdravotného stavu. „Majitelia malých psov alebo tých, ktoré nemajú takú hrubú srsť, prípadne sú krátkosrsté, môžu pomôcť svojim zvieratám oblečením. Pomôžu aj teplé psie svetríky.“

Neváhajte siahnuť po psom kabátiku alebo svetri, ktorých je dnes na trhu dostatok. „Má to svoj význam, nie je to len estetická záležitosť,“ povedal P. Kocák.

„Mal som skúsenosť, keď som videl, ako pes zamrzol. Bol krátkosrstý, búdu mal otvorenú, bola veľká zima, mráz. Keď prídu kruté mrazy, môže to pre psa znamenať koniec. Pes sa nemusí dokázať uhriať,“ zdôraznil michalovský veterinár.

Ako ďalej uviedol Peter Kocák, svoj význam v zime majú aj zateplené búdy. „Pomôže tiež umiestnenie psov do garáže, kotolne, prípadne iných miest, ktoré majiteľ určí za dostatočne teplé, suché a vhodné,“ dodal na záver.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Hl. foto: ilustračné

Muž, ktorý v našom meste pomáha zvieratám: Veterinár Peter Kocák v obrazoch
3
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM