Eva Drugdová Správy Zo Slovenska

Miesto, kde liečia deti aj dospelých. V Kováčovej pomáhajú pacientom už vyše 40 rokov

Pôvodne sa špecializoval na liečbu detí, no neskôr k nim pribudli aj dospelí s pohybovými ťažkosťami. Pár kilometrov od Zvolena nájdeme známy liečebný ústav.

Ilustračný obrázok k článku Miesto, kde liečia deti aj dospelých. V Kováčovej pomáhajú pacientom už vyše 40 rokov
7
Galéria
Zdroj: TASR

V neďalekej Kováčovej sa nachádza aj známy Špecializovaný liečebný ústav Marína. Je to odborné kúpeľné zariadenie, ktoré už viac ako 40 rokov poskytuje komplexnú starostlivosť pohybovo postihnutým pacientom. Za rok ich prejde jeho bránami približne 2600.

„Pôvodným naším zameraním bola starostlivosť o deti najmä s detskou mozgovou obrnou, skoliózami, poúrazovými a pooperačnými stavmi, od roku 2004 pribudla aj špecializácia na liečbu dospelých pacientov s ortopedickými, traumatologickými a neurologickými diagnózami,“ hovorí riaditeľ Maríny Vladimír Čavoj.

Drvivú väčšinu klientov tvoria poistenci zdravotných poisťovní. Veľkú časť samoplatcov predstavujú zase rodinní príslušníci pacientov ústavu. Aby sa pri náročnej liečbe cítili všetci dobre, investuje ústav každoročne okolo 120.000 eur do vybavenia izieb či liečebných a rehabilitačných zariadení.

Keďže najmä v prípade detí ide často o veľmi ťažké diagnózy, podľa Čavoja je dôležitý prístup liečebného personálu, empatia a vzájomná dôvera. V Maríne pracuje dodnes ešte veľa ľudí, ktorí stáli pri jej začiatkoch. O pacientov na 260 lôžkach sa ich stará celkovo 145.

Neoddeliteľnou súčasťou Maríny je škola – základná, špeciálna, materská. Odborná úroveň zariadenia je inštitucionali­zovaná zriadením výučbového centra pre študentov Slovenskej zdravotníckej univerzity a Strednej zdravotnej školy.

V priloženej galérii si môžete pozrieť krásy Kováčovej!

V OBRAZOCH: Zaujímavosti obce Kováčová
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM