Webnoviny - Svet

MIKOLAJ: Rezort vie bojovať s nelegálnym školným

WEBNOVINY.SK

Ján Mikolaj Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Rezort školstva dokáže sám riešiť problémy s nezákonným výberom školného, a to prostredníctvom vysokých pokút. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal minister školstva Ján Mikolaj (SNS). Jeho predchodca Martin Fronc (KDH) ho dnes vyzval, aby do celej veci zapojil aj prokuratúru, súdy a políciu. „Nie je potrebné dať na generálnu prokuratúru nič, pretože máme nastavené mechanizmy tak, že samotné ministerstvo školstva v prípade, že príde na to, že školné vyberá organizácia, ktorá nie je vysokou školou, udelí pokutu, ktorá je podľa môjho názoru pre každú organizáciu likvidačná,“ konštatoval Mikolaj.

Minister potvrdil, že na Prešovskú univerzitu už odišla kontrola, ktorá ukáže, či za ňu nezákonne vyberala neziskovka. Vedenie univerzity odmieta obvinenia rovnako ako aj organizácia Erves. „Dementujú všetky tieto vyhlásenia, čiže my musíme zistiť skutočný stav a na základe skutočného stavu sa potom rozhodne,“ povedal Mikolaj. Dodal, že kontrola by mala objasniť situáciu do týždňa alebo dvoch.

Mikolaj sa ohradzuje legislatívou, podľa ktorej môžu verejné vysoké školy inkasovať peniaze len od externistov a bez tretieho subjektu. Výber poplatkov cez neziskové organizácie či nadácie zákon nepovoľuje. „Ak sa na niečo také príde, ale zatiaľ sa neprišlo naozaj na nič, tak ministerstvo môže vyrubiť pokutu až do takmer 500 000 eur,“ uviedol Mikolaj. Podľa neho bola situácia neúnosná na konci minulej vlády, keď sa vyskytli stovky prípadov nekalého financovania. Súčasná legislatíva umožňuje vyberať školné len od externistov, pričom výšku poplatkov musia vysoké školy zverejňovať.

Fronc dnes tvrdil, že je v kompetencii ministra podať pri podozreniach podnet na trestné konanie. „Pokiaľ do tejto veci nezainteresuje prokuratúru, súdy a políciu, tak si myslím, že tieto inštitúcie budú môcť pokojne spávať a ďalej parazitovať na vysokoškolskom vzdelávaní,“ konštatoval. Poslanec dáva Mikolajovi za vinu, že nepokračoval v podnetoch, ktoré inicioval Fronc ešte z ministerského kresla. Pre podozrenia z trestnej činnosti a porušovania zákona podal Fronc trestné oznámenia na 17 inštitúcií. „Toto podanie pán minister minimálne nechal zaspať. Keby bol konal ďalej, tá situácia nemusela dospieť do takej katastrofálnej polohy,“ myslí si bývalý šéf rezortu školstva.

Denník Pravda upozornil na nezákonný výber školného na Trenčianskej univerzite A. Dubčeka a na Prešovskej univerzite. Obe údajne pýtali od študentov peniaze cez neziskové organizácie. Denník medializoval prípad poslucháča, od ktorého v Prešove inkasovali školné i poplatok za prekročenie štandardnej dĺžky štúdia. Univerzita ho pritom viedla ako neplatiaceho, preto na neho dostávala príspevok od štátu. Neziskovky využila na výber školného aj Trenčianska univerzita. Po kontrole z ministerstva školstva zrušila pracoviská v mestách, kde inkasovali poplatky. V súčasnosti podľa Pravdy vyberá peniaze od externistov legálne a potom platí cez nevýhodnú zmluvu peniaze za prenájom neziskovkám, kde sa peniaze strácajú. Ide napríklad o Inštitút manažmentu kežmarského regiónu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM