Romana Buganová Rôzne

Mikulášanka Veronika objavila RAW stravu: Recepty, ktoré vás zaujmú

Asi ste sa už stretli s populárnym štýlom RAW stravovania. Mikulášanka Veronika poradí niekoľko receptov, ktoré môžete vyskúšať, aj keď nie ste 100% raw.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášanka Veronika objavila RAW stravu: Recepty, ktoré vás zaujmú
Zdroj: Dnes24.sk

Raw food predstavuje nevarené, tepelne nespracované a často aj organické potraviny. Aj napriek tomu nemusíte jesť iba samé ovocie a zeleninu, stačí mať trošku chute do prípravy a inšpiráciu a môžete vo vašej kuchyni vytvoriť hotové zázraky.

I keď sa môže zdať, že raw jedálniček je veľmi jednoduchý a počet jedál, ktoré dokážeme pripraviť je obmedzený, Veronika Mikušiaková z Liptovského Mikuláša sa pokúsi presvedčiť nás o opaku.

„Aj pri stravovaní surovou stravou máme k dispozícii nespočetne veľa možností. Okrem ovocia a zeleniny môžeme použiť rôzne klíčky, semiačka, existuje veľa surovín, ktoré sa dajú kúpiť aj ako raw. Napríklad kakao, kokosový cukor a podobne. Z raw surovín si môžeme pripraviť palacinky, puding, wrap ale aj hamburger a veľa ďalších jedál,“ vymenúva Veronika.

Základné pravidlá

  • V kuchyni sa nevarí!
  • Ovocie nikdy s ničím nemiešame! (S listovou zeleninou povolené)
  • Vyradíme mäso a mliečne výrobky!

Inšpirácia do vašej kuchyne

Cuketové špagety

Existuje prístroj, ktorý zväčša nechýba v kuchyni človeka stravujúceho sa raw. Ten cuketu priamo vyšpiralizuje na špagety. Keď ho niekto nemá doma, škrabkou na zemiaky cuketu postupne nastrúha a pripraví si k tomu dresing. Je veľa variácií. Na červené pesto potrebujeme sušené paradajky, cesnak, semiačka, olivový olej, mletú sladkú papriku, himalájsku soľ, chilli, kajenskú papriku, čierne korenie – všetko podľa chuti. Všetko zmixujeme vo výkonnom mixéri alebo kuchynskom robote a prvá omáčka je hotová. Na bazalkové pesto potrebujeme bazalkové lístky, semiačka, cesnak, olivový olej, himalájsku soľ. Opäť všetko zmixujeme. Na kelovo-špenátové pesto potrebujeme špenát, sušené paradajky, cesnak, slnečnicové semiačka, olivový olej, himalájsku soľ, kajenskú papriku. Postup rovnaký ako pri predchádzajúcich dvoch omáčkach.

Zeleninové rolky v riase NORI

Na dve stredné rolky potrebujeme: bambusovú podložku na sushi na vytvorenie rolky, 1 plátok riasy NORI, zeleninu podľa chuti, červenú papriku, špenát a zeleninovú pastu. Zeleninovú pastu si pripravíme tak, že v kuchynskom robote si spracujeme približne 2–4 strúčiky cesnaku, jeden kelový list, hrsť špenátových lístkov, pár lístkov bazalky, 4–5 sušených paradajok, dochutíme soľou, čiernym korením prípadne čili. Pastu natrieme na riasu, ktorú sme si rozložili na bambusovú podložku. Navrch poukladáme podľa našej fantázie zeleninku a krásne pomaly zrolujeme. Konce riasy trošku pokvapkáme vodou alebo citrónovou šťavou, aby sa nám pekne prilepili. Takto zrolovanú rolku môžeme vložiť do chladničky, aby trošku zmäkla. Prekrojíme na polovičku a môžeme sa kochať krásnym prierezom plným farieb.

Energetické orieškové tyčinky

Na tyčinky potrebujeme pomleté vlašské orechy, nepražené kakao, mak, kokos, prášok Maca, konopné semienka, kokosový olej. Všetko spolu spracujeme a vznikne nám hmota, ktorú natlačíme do akejkoľvek formy či nádoby. Vrch môžeme ešte posypať kokosom, makom a lupienkami mandlí. Vložíme do mrazničky a necháme stuhnúť. Po vybratí nakrájame na tyčinky. Sú veľmi sýte a určite vám na uspokojenie sladkých chúťok postačí jeden max. dva kúsočky.

Pestrofarebná zmrzlinová pochúťka

Na spodok mini formičky poukladáme nakrájané banány. Okraje taktiež obložíme nakrájanými jahodami a banánmi. Spodnú časť zalejeme čučoriedkovou vrstvou, ktorú pripravíme tak, že zmixujeme banán a čučoriedky. Vložíme do mrazničky poriadne zamraziť. Na hornú vrstvu zmixujeme opäť banán s mrazenými jahodami a pre udržanie tvaru pridáme aj pár lyžičiek kokosového tuku. Kokosový tuk môžete kľudne vynechať, pretože nejde o správnu kombináciu potravín. Nakoniec celú tortičku vložíme do mrazničky a necháme ležať pár hodín na vytvorenie zmrzlinového efektu.

Ak hľadáte inšpiráciu na raw jedlá, nazrite do našej galérie. Všetko pripravovala Veronika :)

Inšpirácia na RAW stravu
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM