JAB Regióny Rôzne

Milan zo Smižian sa má čím pochváliť: Jeho záhrada je hotovou pastvou pre oči

Smižančan Milan Štrauch je vášnivý pestovateľ. Svojmu hobby sa venuje už 50 rokov. Jeho záhrada je vskutku pozoruhodná.

Ilustračný obrázok k článku Milan zo Smižian sa má čím pochváliť: Jeho záhrada je hotovou pastvou pre oči
36
Galéria

Počas Spišských trhov mohla široká verejnosť obdivovať aj výstavu kaktusov, ktorej zakladateľom je dlhoročný pestovateľ Milan Štrauch zo Smižian. Časť jeho zbierky sme vám už na našom portáli predstavili, ale hoci je takzvaný kaktusár, blízko má ku všetkým rastlinám.

Šikovný pestovateľ

Kaktusy si našli miesto v jeho srdci ako prvé, keď po postavení domu chcel oživiť okná novostavby. Svoje 50-ročné hobby však pán Milan nesústredil iba na kaktusy. Ako povedal pre náš portál, pretože hltal všetko, čo sa týka rastlín, okrem výstav kaktusov začal v 70-tych rokoch chodiť aj na školenia, kde sa stal inštruktorom v odbore ovocinárstvo, zeleninárstvo a okrasné dreviny.

V jeho záhrade tak postupne začali pribúdať ovocné stromy. „Jedného času som mal aj ovocnú škôlku, kde som mal vyše tristo ovocných stromčekov. Nielen s nimi, ale aj s okrasnými rastlinami som zásoboval dokonca aj dvoch profesionálnych záhradníkov a to všetko len v rámci voľného času,“ ozrejmil s tým, že svoj koníček natoľko hltal, že kvôli výstavám či školeniam si bol ochotný meniť šichty v práci.

21-tisíc druhov

Tento 75-ročný dôchodca sa veru má čím pochváliť. V jeho záhrade nájdete vyše tisíc druhov kaktusov, sukulenty, bonsaje či vyše 800 druhov drevín. V ovocnom sade si zo 60 odrôd jabloní nechal len najkvalitnejšie, ktoré sú na jeseň bohato obsypané veľkými plodmi. Kaktusy z parapetných dosiek okien premiestnil síce do skleníkov, no teraz ich nahradili zase orchidey, ktoré sú srdcovou záležitosťou jeho manželky.

Na otázku, koľko rastlín vlastní, odpovedá so smiechom. „Neviem, kto by to počítal. Nepovažujem za podstatné koľko ich je. Všetky sú moje a pre mňa vzácne.“ Ako doplnil, niekedy si viedol kartotéku, kde mal zapísanú každú rastlinu. Technické vymoženosti zasiahli aj jeho a tak si k svojej šesťdesiatke kúpil prvý počítač. „Teraz si vediem zoznam v počítači, kde mám aj fotky. Samozrejme, aktívny som aj na sociálnej sieti, kde pridávam najmä fotky,“ pochválil sa pestovateľ. Práve v tomto zozname sa nachádza podľa jeho slov 21-tisíc druhov rastlín.

O zelenú nádheru sa však treba aj starať a ako dôchodca priznáva, rastlinám sa venuje celý deň. „Rastliny rozmnožujem, presádzam, upravujem, polievam. Vždy je okolo nich čo robiť. Keď náhodou nie je čo, sadnem si k nim a pri pohľade na ne oddychujem,“ priblížil s tým, že najväčšou pýchou jeho monumentálnej zbierky je skala, do ktorej osadil rôzne druhy rastlín.

Zelenú oázu ukrytú v záhrade pána Milana si môžete vychutnať aj prostredníctvom priložených fotiek.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Sledujte tie FOTKY: Pán Milan má v Smižanoch takúto parádnu záhradu!
36
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM