Barbara Dallosová Správy

Milióny eur v odpadovom hospodárstve: Radnica hodnotí a bilancuje

Nákup nových zvozových áut, odpadkových košov, či 20 miliónový projekt Centra zhodnocovania odpadov. Mesto do nakladania s odpadom v posledných rokoch zainvestovalo nemalé čiastky, pomohli i eurofondy. Takto samospráva hodnotí investície dnes...

Ilustračný obrázok k článku Milióny eur v odpadovom hospodárstve: Radnica hodnotí a bilancuje
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Žiarskej samospráve sa v uplynulých rokoch vďaka dotáciám podarilo v oblasti odpadového hospodárstva realizovať niekoľko projektov, ktoré vo výraznej miere prispeli k zefektívneniu systému odpadového hospodárstva v meste. ,,V tejto oblasti sme priniesli v takom malom meste ako Žiar nad Hronom je, dosť značné finančné prostriedky," skonštatoval vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž.

Kríza je zažehnaná

Ako ďalej uviedol, ide najmä o najväčší projekt z eurofondov do odpadového hospodárstva, ktorý na Slovensku rieši samospráva, a to vybudovanie Centra zhodnocovania odpadov (CZO) v hodnote približne 20 miliónov eur. ,,Projekt síce prešiel nejakým vývojom, krízou dodávateľských vzťahov a podobne, ale dnes to vyzerá tak, že všetko smeruje k zdarnému ukončeniu tohto projektu a že v tomto roku by mal byť skolaudovaný a uvedený do prevádzky," zhodnotil aktuálnu situáciu.

Nové koše aj do škôl

Ďalším projektom v hodnote približne 3,4 milióna eur, ktorý mesto v tejto oblasti realizovalo, bol projekt intenzifikácie separovaného zberu. V rámci neho nakúpilo mesto novú zvozovú techniku, automobily, ktoré vozia separovaný odpad, nové nádoby na separovaný zber, ktoré sú umiestnené v uzamykateľných stojiskách a približne 200 odpadkových košov s priehradkami na separovaný odpad. Nové nádoby na odpady dostali aj v školách, školských zariadeniach či v iných inštitúciách, o význame separovania odpadu boli poučené aj deti na školách.

,,Ďalšia investícia do odpadov bola rekultivácia skládky, ktorej platnosť končila pred niekoľkými rokmi, takže my sme ju za prostriedky z európskych peňazí zrekultivovali," dodal Baláž s tým, že išlo približne o dva milióny eur.

Čistota mesta sa zvýšila

Tieto, ale aj ďalšie opatrenia samospráve pomohli docieliť, že podiel separovaných zložiek v meste neustále rastie. Žiar nad Hronom sa tiež dlhodobo môže pochváliť vysokou mierou zhodnoteného odpadu. Samosprávu však teší aj to, že sa zvýšila celková čistota mesta, čo si všímajú najmä ľudia, ktorí do mesta prídu z inokadiaľ.

Aj keď v oblasti odpadového hospodárstva mesto podľa jeho slov nad ďalšími veľkými projektmi zatiaľ neuvažuje, finančné prostriedky z eurofondov by chcelo v nasledujúcom období čerpať na iné projekty. ,,V našom meste treba riešiť aj iné oblasti a tam bude smerovať naša pozornosť pre riešenie projektov," dodal Baláž v tejto súvislosti.

Čítajte tiež:

Riaditeľ Technických služieb Žilinčár: Od nového roka by mali Žiarčania za odpad platiť menej

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM