Rôzne

Milovníci módy si v Prešove prídu na svoje: Takéto čosi sme v meste ešte nemali!

Ak si radi pozriete zaujímavé fotografie aj šaty, zbystrite pozornosť. V Prešove si totiž už onedlho prídete na svoje. Sledujte, čo sa v našom meste chystá.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci módy si v Prešove prídu na svoje: Takéto čosi sme v meste ešte nemali!
10
Galéria
Zdroj: archív Milady Sabolovej

V Prešove sa uskutoční výstava s názvom Vznešený priestor, vznešený odev. Na nej budú môcť byť návštevníci svedkami zaujímavých fotografií i šiat. Organizátormi podujatia sú Krajské múzeum v Prešove a Prešovčanka Milada Sabolová, ktorá v rámci výstavy spojila svojich päť autorských kolekcií spoločenských a svadobných šiat do celku.

Mystical feelings

"Vystavené budú originály z rozmedzia rokov 2012–2016. Pôjde o krásne netradičné šaty, vyšívané, zdobené perím, kamienkami. Nájdu sa tam hodváby, čipky, šaty budú bohaté, jednoduché, ale aj luxusné. Aké sa len dali vytvoriť k téme. Myslím, že najlepšia téma je Mystical feelings, kde sú pocity pretvorené do šiat, ako temnota, svetlo, tajomno, vášeň či živly zeme. Zaujímavá je aj téma Archanjelov zhmotnená do šiat, keďže ženy sú takí anjeli, i keď sem-tam s rožkami,“ smeje sa Sabolová.

Zároveń dodáva, že takáto výstava v Prešove ešte nebola. Ako jediná získala povolenie nafotiť kolekciu v dobre stráženom štátnom kaštieli v Rusovciach. Milada Sabolová sa však môže pochváliť aj ďalšou zaujímavosťou.

„Určite som jediná rodená Prešovčanka, ktorej súťažné práce videli páni ako Karl Lagerfeld či Marc Jacobs v Paríži," prezradila nám a zároveň dodala, že do sveta módy sa postupne dostala po ukončení aktívnej činnosti ako tanečníčka folklórneho súboru Šarišan.

100 fotografií aj šaty

Na spomínanej výstave budú k videniu veľké, takmer až obrazové, ale aj malé formáty fotografií šiat a k tomu ešte zaujímavý backstage. „Čiže pohľad na to, ako to vyzerá na takomto fotení. Ako vyzerajú kaštiele v pomere napríklad okno-človek. Sú to nádherné stavby a pritom uzamknuté a padajúce pomaly do zabudnutia. Ak som dobre rátala, bude to približne 100 fotografií, ale aj 11 šiat na figuríne, pár kúskov vo vitrínkach a niečo by malo byť aj len tak položené na stoličke. Ako keď sa vyzlečieme po plese nadránom,“ priblížila ďalej Prešovčanka.

Na výstave teda pôjde o spojenie minulosti, elegancie, postu ženy v dejinách a dnes. Vernisáž je na programe už budúci týždeň 9. februára od 17.00 hod. v Krajskom múzeu v Prešove. Výstava potrvá do 12.3.2017.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: archívne

Zažiť ju môžete na vlastné oči: V Prešove sa chystá nevšedná výstava
10
Galéria
Zdroj: archív Milady Sabolovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM