Aktualizované Alexandra Húsková Zo Slovenska

Mimoriadna správa! Učitelia prerušujú štrajk a vracajú sa do škôl

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) prerušuje štrajk, do ktorého nespokojní učitelia vstúpili pred viac ako dvomi týždňami. Informovali o tom dnes zástupcovia ISU. Učitelia tak prechádzajú do štrajkovej pohotovosti, štafetu však preberajú vysoké školy.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadna správa! Učitelia prerušujú štrajk a vracajú sa do škôl
Zdroj: TASR

Štafetu po učiteľoch preberajú vysokoškolskí pedagógovia, ktorí vytvorili Iniciatívu vysokoškolských učiteľov (IVU) a dnešným dňom vstupujú do štrajkovej pohotovosti a hrozia ostrým štrajkom od 15. februára.

Od pondelka sa učitelia základných, stredných, či materských škôl vracajú späť za katedry. „Počas štrajkovej pohotovosti budeme naďalej aktívne presadzovať plnenie našich požiadaviek, poukazovať na nedostatky v slovenskom školstve a hlavne ďalej mobilizovať školskú verejnosť,“ uviedol dnes Branislav Kočan z ISU s tým, že toto nie je koniec.

Vysokoškolskí pedagógovia majú rovnaké požiadavky ako ISU.

„Ak nepríde k splneniu ISU, vyzveme všetkých vysokoškolských učiteľov a vedeckých pracovníkov, aby vstúpili do neobmedzeného ostrého štrajku od 15. februára,“ uviedol dnes zástupca IVU Juraj Halas. Ide o deň, kedy sa na väčšine vysokých škôl začína letný semester.

Predbežne má IVU 16-členný štrajkový výbor, ktorý pozostáva z vysokoškolských učiteľoch z 10 fakúlt viacerých slovenských univerzít. Napríklad Filozofickej fakulty a Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, či Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity.

Aké sú požiadavky učiteľov?

Učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila ich sedemročná obmedzená platnosť.

Časovo neobmedzený štrajk učiteľov sa začal 25. januára. Za posledné dva týždne sa podľa ISU do štrajku zapojilo dokopy viac ako 14-tisíc učiteľov z bezmála tisícky škôl. Časť zo škôl bola zatvorená, iné pracovali v obmedzenom režime.

Dôvodom vyhlásenia štrajku bolo podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89-tisíc.

Riešenia až po voľbách

O súčasnej situácii v školstve a požiadavkách učiteľov rokoval v utorok (2.2.) Výbor NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport, pričom z viac ako dvojhodinovej diskusie vyplynulo, že problematika učiteľských platov a financovania školstva sa má riešiť až po marcových parlamentných voľbách.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Štrajk učiteľov sa začal. Spolu vydržíme!

Správu budeme aktualizovať.

Zdroj:Tasr/Dnes24

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM