Aktualizované Zo Slovenska

Mimoriadna správa: V Národnom onkologickom ústave v Bratislave zasahovala polícia

Národná kriminálna agentúra zasahovala v bratislavskom Národnom onkologickom ústave pre podozrenie z korupcie.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadna správa: V Národnom onkologickom ústave v Bratislave zasahovala polícia
Zdroj: NOU

V utorok zadržali námestníka riaditeľa pre stratégiu, rozvoj, výskum a vzdelávanie T. Š. priamo v jeho ambulancii v priestoroch ústavu. TRENDU to potvrdil riaditeľ NOU Jozef Dolinský. Ako informoval TREND, zadržanie by malo súvisiesť s korupciou.

Primár dovolenkuje

Primár Tomáš Š. si od dnešného dňa čerpá v Národnom onkologickom ústave v Bratislave (NOÚ) dovolenku, informovala hovorkyňa ústavu Viktória Vasilenková. Reagovala tak na dnešné informácie, že primára mala zadržať polícia pri preberaní úplatku. Stať sa tak malo v utorok 27. septembra v popoludňajších hodinách.

„Zastupovanie je počas jeho neprítomnosti zabezpečené štandardným spôsobom, zdravotná starostlivosť bude pacientom poskytovaná v plnom rozsahu, bez akýchkoľvek obmedzení,“ uviedla Vasilenková.

NOÚ podľa nej doteraz nedostal žiadne oficiálne informácie od orgánov činných v trestnom konaní, k prípadu sa preto zatiaľ nebude vyjadrovať.

Stanovisko polície

Polícia v utorok zadržala v priestoroch Národného onkologického ústavu jednu osobu. Podozrieva ju z korupcie. Uviedol to Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru.

„Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru dňa 27. septembra 2016 v priestoroch Národného onkologického ústavu zadržal jednu osobu, ktorá je dôvodne podozrivá zo spáchania korupčného trestného činu,“ uviedol Wäldl.

Podľa polície vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné poskytnúť bližšie informácie k vykonávaným a plánovaným úkonom, pretože by mohlo dôjsť k porušeniu alebo ohrozeniu záujmov uvedených v Trestnom poriadku. Podľa medializovaných informácií by zadržaným mal byť Tomáš Š. Podľa vyjadrenia hovorkyne NOÚ Viktórie Vasilenkovej si dnes čerpá dovolenku.

„Zastupovanie je počas jeho neprítomnosti zabezpečené štandardným spôsobom, zdravotná starostlivosť bude pacientom poskytovaná v plnom rozsahu, bez akýchkoľvek obmedzení,“ uviedla Vasilenková. NOÚ podľa nej doteraz nedostal žiadne oficiálne informácie od orgánov činných v trestnom konaní, k prípadu sa preto zatiaľ nebude vyjadrovať.

Riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský pre TREND potvrdil, že v utorok 27. septembra v dopoludňajších hodinách zadržali námestníka riaditeľa pre stratégiu, rozvoj, výskum a vzdelávanie priamo v jeho ambulancii v priestoroch ústavu. Ako uviedol, presné dôvody mu nie sú známe, no nemalo by to súvisieť s krádežou onkoliekov z minulého roka.

Ďalší škandál?

Verejnosťou otriasol škandál spojený s NOU pred necelým rokom. Polícia v ústave v polovici decembra 2015 urobila veľkú raziu a zatkla niekoľko ľudí pre obchodovanie s liekmi do zahraničia.

Policajnú raziu v Bratislave inicioval samotný ústav. Sedem pracovníkov malo obchodovať s liekmi určenými na chemoterapiu. Prečítajte si: Policajná razia v Národnom onkologickom ústave! Niekoľkých ľudí zatkli pre obchody s liekmi

Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú onkolieky pred ich podaním pacientom, upozornili riaditeľa zariadenia koncom októbra zamestnanci. Šéf NOÚ označil vtedy situáciu za historický moment. "Je to podľa mňa prvýkrát, keď riaditeľ štátneho zdravotníckeho zariadenia iniciuje vyšetrovanie vo svojej vlastnej organizácii pre nelegálnu činnosť orgánmi činnými v trestnom konaní,“ povedal Dolinský.

Čítajte aj: K ohrozeniu pacientov v Národnom onkologickom ústave podľa riaditeľa nedošlo

Zdravotníctvo
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM